Demokrati går före olja och gas

Självrannsakan är grunden för en framtida relation till Ryssland.

Vladimir Putin.

Vladimir Putin.

Foto: Grigory Sysoyev/TT

Ledarkrönika2022-10-07 05:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Rysslands invasion av Ukraina kommer påverka världen länge. Kriget i Ukraina har medfört ett ofattbart lidande. Ukraina slår tillbaka med vapenhjälp från väst och återerövrar landområden. Ryssland har efter skenomröstningar annekterar fyra regioner. Putin har tvingats införa en impopulär ”partiell” mobilisering då ”specialoperationen” i Ukraina går dåligt. Vidare har Putin åter hotat att använda taktiska kärnvapen.

Vintern närmar sig och hur det kommer gå på slagfältet återstår att se.

Hur kunde vi ha så fel om Putin? Varningssignalerna var många. Tyskland vidhöll längst sina goda kontakter med honom. Handel och energi skulle bygga broar med Moskva. I dag är självkritiken påtaglig. Tysklands har bett om ursäkt för landets enögda och oansvariga politik. Hur Tyskland kunde hamna så fel kan knappast enbart ses som en fråga om tillgång till rysk gas. Samtidigt stängde man ner sina kärnkraftverk. Ekvationen går inte ihop om man därtill tänker att Tyskland är Europas viktigaste ekonomi.

De finns fler som måste rannsaka sina relationer till Moskva, inte enbart i Berlin.

I Sverige har vi länge haft ett naivt förhållande till Ryssland. Det senare gäller även Kina. Där det finns ekonomiska intressen, trots totalitära styren, brukar näringsliv och politiker lätt landa fel. Om man blir beroende av regimer som styrs av ledare som Putin är man farligt ute. Hur kunde Nord Streams ledningar få grönt ljus att byggas?

Det är en fråga som behöver besvaras i huvudstäderna kring Östersjön. De folkrättsliga argumenten om att ledningarna är på internationellt vatten känns inte klargörande. Påståendet ifrågasätts även av folkrättsjurister. Ledningarna förutsätter i slutändan politiska beslut.

Snart tillträder en ny regering i Sverige och den får många svåra frågor att hantera.

Det är svårt men nödvändigt att redan nu tänka att det kommer en dag efter Putin. Därför måste vi förstå vad vi gjorde fel. En ärlig självkritik kan bli en bra grund för hur vi kan komma vidare med det nya styret som så småningom lär komma i Moskva.

Den stora majoriteten av människor i Ryssland är Putins gisslan. Alla ryssar är inte onda. Det är ett viktigt budskap att förmedla till människorna i Ryssland. Sanktionerna är inte emot dem utan Putins regim och dess krigföring. Stödet till Ukraina är viktigt. Men en framtida relation till Moskva kommer vara betydelsefull. Den måste präglas av mer fokus på liberala värden som frihet, demokrati och mänskliga rättigheter snarare än olja och gas.

Aleksander Gabelic är samhällsdebattör