Fler bör förstöra stämningen – våga ta snacket om sexköp

Vi alla måste ta efter Farah Abadi och visa civilkurage.

Fler bör göra som programledaren Farah Abadi och tydligt markera mot sexköp.

Fler bör göra som programledaren Farah Abadi och tydligt markera mot sexköp.

Foto: Caisa Rasmussen/TT

Ledarkrönika2024-10-12 08:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Häromveckan fick vi höra hur den folkkära programledaren Farah Abadi tog snacket mot sexköp i direktsändning. Det var när DN-journalisten Henrik Brandão Jönsson i ”Söndag i P4” satt med i en panel för att svara på lyssnares problem.

En lyssnare hade dåligt samliv med sin partner och ville veta hur de kunde lösa situationen. Då tipsade Henrik Brandão Jönsson lyssnaren att hon kunde låta sin make åka till Köpenhamn för att köpa sex. På så sätt kanske han kunde bli bättre i sängen.

Även om Henrik Brandão Jönsson har tagit tillbaka sitt uttalande och bett om ursäkt så säger det en hel del om hur prostitution betraktas i delar av samhället. Att prostitution finns för att andra ska bli bättre i sängen, roa sig eller helt enkelt bara få utöva sin makt. För det är vad det handlar om – att utöva makt på ett brutalt sätt över en annan människa.

Att köpa sex är dock inte ovanligt. Tvärtom. Det är väldigt vanligt. Även i Östergötland.

Efter att ha läst rapporten ”Prostitution och människohandel. Förekomst och efterfrågan i Östergötland”, skriven av Johan Landstedt och Janni Ottey på länsstyrelsen, så förstår vi att Östergötland inte är ett undantag.

Sexköp sker överallt. Varje dag. I alla våra kommuner.

På bland annat thaimassagesalonger finns utbredda problem med prostitution, vilket Corren har visat i en granskning. Och på nätet finns mängder med annonser. Bara en sajt förmedlar 1 500 sexköp om året, enligt länsstyrelsens beräkningar.

Den inställning som många sexköpare har framgår också på sajterna. På en hemsida där det säljs sex i Östergötland finns möjlighet att betygsätta personen i annonsen samt att i fritext ge omdömen. 

"Hon ville att det skulle vara tyst, inte ens normal volym men annars bra men inte igen om jag hittar någon annan", är ett omdöme. Ett citat som exemplifierar det synsätt och de värderingar som kan finnas hos de som ger ersättning för sex.

Det här för oss också tillbaka till vad som hände i radion häromveckan.

Ida Östensson, svensk opinionsbildare sammanfattar väl vad allt handlar om: "Henrik Jönssons förslag i radioprogrammet kommer från en tydlig ide om att kvinnan som utnyttjas i prostitution är helt irrelevant, hennes upplevelse av övergreppet är helt ointressant, om det kan hjälpa en man att bli bättre på sex."

Vidare skriver Ida Östensson ”att alla som jobbar med dessa frågor dagligen ser hur en stor grupp män i samhället fortfarande förminskar eller helt bortser från kvinnan som utnyttjas och istället bara fokuserar på om det är något en man kan eller inte kan göra. Överlevare av prostitution har i decennier skrikit, kämpat och förklarat hur de får sina liv förstörda och lider av livslånga trauman.” Ändå fortsätter det.

Minst var tionde man har köpt sex en eller flera gånger. Så de finns överallt i alla städer och på landsbygden mitt bland oss.

Jag tror därför att vi alla måste bli som Farah och säga ifrån för att något ska förändras. Man ska inte lägga sig i folks privatliv brukar det heta. Men det här påverkar oss alla, det handlar inte bara om kvinnor, det handlar också om ungdomar och barn som måste skyddas.

Prostitution är inte heller ett yrkesval som andra, det kommer ofta ur misär, drogberoende eller från kvinnor som blivit utsatta av sexuella övergrepp eller våld ibland från mycket tidig ålder. 

Jag vet dock inte om jag hade varit snabb nog i tanken eller vågat göra som Farah gjorde i radion. Men jag försöker.

Jag har förstört fester, middagar och stämningar för att jag så intensivt känner hur fel det är att bruka våld mot kvinnor. Hur fel det är att inte säga ifrån eller emot när man vet att en man har gått på bordell eller pratar nedsättande om kvinnor. Om man kan förändra eller belysa en sexköpares beteende så kanske man räddar många som utsätts. Alternativet – att låta relativiserande kommenterar om sexköp passera eller skratta med är att indirekt acceptera.

Det räcker inte heller med att en programledare säger ifrån, att samhället jobbar med frågan och att vi andra står bredvid och tittar. Vi alla måste ta efter Farah Abadi och visa civilkurage. Annars är vi en del av problematiken.

Vi måste alla ta snacket.

Magdalena Hermelin är grönsaksodlare utanför Skänninge.