Är sallat odlad i container allas vår framtidsdröm?

Magdalena Hermelin skriver om byggarna som har valt två salladshuvuden odlade i en container som främsta argument till att köpa en bostadsrätt för miljoner.

"Längtan efter det gröna och det lokalodlade vet inga gränser. Och containersallat är då det nya gröna. Eller?" skriver Magdalena Hermelin.

"Längtan efter det gröna och det lokalodlade vet inga gränser. Och containersallat är då det nya gröna. Eller?" skriver Magdalena Hermelin.

Foto: Leif R Jansson/TT

Ledarkrönika2023-05-29 05:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Täby Park är ett område norr om Stockholm som utvecklas just nu och byggarna som exploaterar vill sälja bostäderna. Det försöker de bland annat göra med stora annonser i dagstidningar som visar upp en tjej som heter Jennifer. Hon håller i två salladshuvuden. Texten lyder ”Sallat växer jättebra i vår container.” Vidare kan man läsa ”Gillar du också innovation och grönska, varför inte flytta hit?” De har således valt två salladshuvuden odlade i en container som främsta argument till att köpa en bostadsrätt för miljoner. 

Sanna mina ord, längtan efter det gröna och det lokalodlade vet inga gränser. Och containersallat är då det nya gröna. Eller?

Vi har alla blivit varse de ökade matpriserna i Sverige, i snitt 22% det senaste året. Många letar extrapriser, media skriver artikel efter artikel på hur du kan handla billigare mat, billiga butiker uppmuntras och genom olika priskollar kan vi göra klipp. Till och med riksbankschefen manar oss att gå till lågprisalternativen för att det ska bli billigare för hushållskassan. 

Okej, jag förstår att tanken är att vi ska hålla nere inflationen. Jag förstår också att vi har gått från nollränta till en betydligt högre som känns direkt på konsumtionen för många familjer.

Parallellt med det här så har vi dock följande att ta hänsyn till.

Pandemin lamslog i princip hela världen och vi blev varse hur snabbt det kan gå att få allt ur balans, hur nära vi kan vara katastrof. Toapapper fick de flesta tag på då, de veckor vi trodde att det skulle krisa och köpte på oss, men skämt och sido, nästa gång kan det på riktigt handla om maten. Och här i Sverige, där vi idag är 100 procent beroende av andra länder gäller det att börja lystra och att börja jobba med självförsörjningen. På riktigt. Vi har inga lager på mat, ingen dieseltillverkning, inte tillräckligt med el, vi har definitivt inte tillräcklig matproduktion, trots att våra marker, jordar och vattentillgången i Sverige är fantastiska för just detta ändamål jämfört med många andra länder.

Vad gör vi med våra marker? Jo våra politiker och myndigheter sätter regler med höga miljökrav som slår världen med häpnad över hur bra vi är här i Sverige på hållbarhet, miljöfrågor och hur vi värnar biologisk mångfald. Parallellt med det här bygger och exploaterar samma politiker och andra myndigheter bostäder och industriområden på fantastisk odlingsmark. Kommun efter kommun i Sverige fortsätter konstant med att exploatera de jordbruksmarkerna till bostadsområden. Och där i kläm står vi jordbrukare. Som vill värna jorden och vill öka självförsörjningen i Sverige samtidigt som vi vill kunna leva på det vi gör. Tyck nu inte synd om oss, vi har världens bästa jobb men tyck synd om er själva för att känna en bonde i framtiden kan vara den viktigaste vän ni har. 

Dessa beslut gör att matproduktionen och en eventuell ökad självförsörjning i Sverige kommer i kläm. För som vi säger till våra barn – du kan inte båda ha kvar kakan och äta den. Vi måste prioritera och välja. Bli nyanserade i våra val. Kan vi vara nyanserade med våra miljökrav i Sverige så vi slipper bidra till att utarma jordar i andra delar av världen därifrån vi köper vår mat idag? Behöver ni bygga på bästa jordbruksmark då den marken i framtiden kan vara räddningen inte bara för Sverige utan för fler länder i världen som faktiskt håller på att förlora stora delar av sin odlingsbara mark pga vattenbrist eller högt intensivt odlade jordar. Ja det är konkreta frågor att ta ställning till nu. Vi kan inte få allt, vi måste prioritera. Lagom. Vi gillar ju det i Sverige egentligen – att vara lagom.

Som en avslutning kan vi väl börja där vi slutade. Är en sallat odlad i container det finaste vi kan tänka oss i framtiden eller kan vi låta jorden som är lämpad att odla grönt i få vara kvar för att just odla i? 

Magdalena Hermelin är grönsaksodlare.