Världen är inte alltid svartvit

Det behövs mer bredd, djup och analys i samhällsdebatten.

På digitala plattformar utan begränsningar av vare sig utrymme eller ansvarig utgivare, frodas föreställningar utan verklighetsförankring och vem som helst kan utses till expert.

På digitala plattformar utan begränsningar av vare sig utrymme eller ansvarig utgivare, frodas föreställningar utan verklighetsförankring och vem som helst kan utses till expert.

Foto: TT

Krönika2020-01-06 12:24
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Digitaliseringens era har sina sidor, både goda och onda. Tillgänglighet och delaktighet är några av de bättre, fler kan ta del av mer och utbudet av information och tolkningar av densamma ökar. Problemet är att sållningen i denna strida kommunikationsström inte alltid gynnar vare sig kunskap eller ens sanning. Nu för tiden kan det mesta ligga i betraktarens öga, även fakta. 

Mästaren i snabb kommunikation och ifrågasättande av sanningen är förstås Donald Trump. Ur hans presidentskap och stab har även de högst tveksamma begreppen ”alternativ fakta” och ”fake news” sprungit. Trump är en produkt av sin tid. Hans ideologi om ”någonannanism” och erbjudande om svartvita analyser och banala (bort)förklaringar har passat en allmänhet som hungrar efter en förenklad världsbild.

Men Trump bär inte ensam ansvaret. Även debatten i Sverige präglas stundtals av ytliga argument och hastiga formuleringar. På digitala plattformar utan begränsningar av vare sig utrymme eller ansvarig utgivare, frodas föreställningar utan verklighetsförankring och vem som helst kan utses till expert. Och framgångsrikast på nätet är de extrema ställningstagandena. Det är svart eller vitt, antingen eller och helst inget däremellan. Utsvävningar finns sällan tid till, så att förklara händelser eller beteenden utan gråskala är enklast. 

Man har exempelvis flygskam eller är klimatförnekare. Vill ha öppna gränser eller är rasist. Förespråkar neddragningar eller skattehöjningar. Är inne eller ute, för eller emot – trots att de flesta av oss förmodligen och för det mesta är någonstans mitt emellan. Dessvärre är polariseringen smittsam och drabbar även våra folkliga företrädare, som försöker anpassa sig efter rådande debattklimat. Kalla handen erbjuds oftare än rundabordssamtalet. 

För vän av demokrati, vetenskap och eftertanke är det oroväckande. Utrymme för nyanseringar och faktiska expertutlåtanden måste få finnas, för att vi ska få så mycket som möjligt av hela bilden klar. För världen är inte alltid svartvit, och de bästa lösningarna inte alltid de enklaste. Det behöver vi hålla i minnet. 

Därför hoppas jag under kommande år på ett uppsving för sanningen, en comeback för gråskalan och ett begär efter de djuplodande argumenten.