Mina naglar är trasiga med sorgkanter som inte försvinner hur mycket jag än tvättar mig. Händerna är torra och raspiga, händer som har fått jobba på riktigt i sommar, och inte bara tryckt på ett tangentbord.
Vi har en liten trädgård men jag har maximerat ytan, på alla sätt jag kan. Så pass att förbipasserande ofta uttrycker ett ”oj” följt av ”här var det mycket”. Jag har så många växter att det är helt enkelt för många, för trångt. I sommar högg vi ner bambun som tog allt större plats. Bamburötterna ville dock inte ge sig utan strid, de tog knäcken på både en elkabel och makens rygg.
Om jag så här på sensommaren ska summera odlingssäsongen så var det inte bara bambun som inte blev som det var tänkt. Chiliplantorna tappade lejonparten av sina blommor i extremhettan och gurkplantan säckade ihop av samma orsak. Jätteverbenan fick mjöldagg och persikoträdet krussjuka. Till det, stekande obarmhärtig sol och några mördarsniglar.
På plussidan då: Klematisen Paul Farges klädde staketet i ett vitt blomsterhav. Lavendelhäcken, som fick en tuff beskärning i våras, blev tät och vacker. Och så alla tomater, amatörodlarens bästa vänner. Det finns ingen skörd som får en att känna sig så rik som just tomatskörden.
Att odla är att tro på framtiden. På så sätt har trädgårdsarbete många likheter med politiken. Men precis som med odling kan mycket gå fel i politiken och väldigt lite går som planerat. Och alla yttre omständigheter som kan omkullkasta planerna. Inflation, krig, höjda räntor, höjda matpriser, höjda bensinpriser, energikris och klimatförändringar.
I teorin är det lätt att föreställa sig hur fint allt skulle kunna vara, i både samhället och i trädgården. Om inte verkligheten fanns. Det är 22 dagar kvar till valet. Vi översköljs av politiska utspel och av sockriga vallöften. Fram tills nu har mycket handlat om tryggheten, men just nu handlar det mest om pengar. Maten och elen. Partierna övertrumfar varandra med att lova åtgärder. Corren har en viktig roll här. Att hjälpa just dig att förbereda dig inför valet. Så att du med så mycket kunskap som möjligt kan lägga din röst på just det parti som motsvarar det som du tycker behöver göras för Linköping och Sverige.
Att medborgarna har tillgång till information om det politiska beslutsfattandet är en förutsättning för den lokala demokratin. Och det är något som Corren är bäst på, enligt en undersökning som Linköpings universitet presenterade i våras och som vi då skrev om. Att medborgarna håller sig informerade om vad som händer i deras närområde ökar intresset, engagemanget och drivet att påverka.
Valet ja. Förutom en stor mängd politiska artiklar under året har vi också hårdsatsat på valet i Correnpodden. Dennis Petersson har intervjuat våra Linköpingspolitiker i flera omgångar i en rad olika frågor, som klimatet och tryggheten. Just nu är det situationen i skolan som är i fokus. Vill du fördjupa dig i Linköpingspolitiken finns här många timmar örongodis att njuta av. Correnpodden hittar du både på Corren.se och där poddar finns.
Jag är också glad över att vi traditionsenligt ordnar valdebatter i Linköping, Mjölby och Åtvidaberg, detta i samarbete med kommunerna som också förstår vikten av att medborgarna är väl informerade.
Om en vecka, nästa lördag den 27 augusti, ordnar vi debatt i Linköping kl 12 på Farbror Melins torg. En vecka senare, lördag den 3 september ordnar vi debatt i Mjölby centrum utanför Gallerian kl 12. Välkomna att följa debatterna på plats, ni kan också välja att följa dem i direktsändning på vår sajt, Corren.se. De kommer också att läggas ut i efterhand så att du kan se den när det passar dig.
Några dagar senare, onsdag den 31 augusti, blir det valdebatt i Åtvidaberg under ledning av Lotta Willsäter. Jag säger inte mer än att det blir ett lite annorlunda grepp med ett visst mått av äventyrsgolf inblandat.
Sist men inte minst har vi draghjälp av vår systertidning MVT där Lina Handberg ordnar valdebatter. Den från Vadstena finns att se på Corren.se under Vadstenafliken, och nästa fredag, den 26 augusti kan du följa valdebatten i Motala på Corren.se.
En annan rolig sak att se fram emot är Tidningsveckan, där du som lärare får möjlighet att arbeta med Corren i undervisningen. I år infaller den veckan före valet, 5-9 september. Det går att beställa tidningar fram till den 26 augusti så skynda på! Som vanligt kan du som lärare bjuda in mig att komma till din klass för att berätta hur vi jobbar. Visserligen ingår det i läroplanen att väcka unga människors engagemang för nyheter, för lokalsamhället och att förstå medias roll i samhället men ni är många lärare som gör det med ett brinnande intresse och nyfikenhet. Jag ser fram emot att få komma ut till så många av er som möjligt, så tveka inte att höra av dig till mig.
Och sist vill jag också slå ett slag för vår kampanj där du just nu kan ta del av allt på Corren.se gratis i två månader. Så passa på att bli ordentligt påläst om vad våra lokala politiker tänker om framtiden i våra kommuner.
Trevlig helg!