HĂ€ng med Corren in i valspurten

Med 22 dagar kvar har du möjlighet att ta del av allt vÄrt material gratis. Vi valspurtar med massor med artiklar, poddar, publika valdebatter och sjÀlvklart spÀnnande bevakning pÄ valkvÀllen. VÀlkomna!

Correns reportrar Julia Djerf och Dennis Petersson hÄller i valdebatten pÄ Farbror Melins torg i Linköping nÀsta lördag, den 27 augusti kl 12.

Correns reportrar Julia Djerf och Dennis Petersson hÄller i valdebatten pÄ Farbror Melins torg i Linköping nÀsta lördag, den 27 augusti kl 12.

Foto: Victor Bomgren

Krönika2022-08-20 07:00
Det hĂ€r Ă€r en krönika. Åsikterna i texten Ă€r skribentens egna.

Mina naglar Àr trasiga med sorgkanter som inte försvinner hur mycket jag Àn tvÀttar mig. HÀnderna Àr torra och raspiga, hÀnder som har fÄtt jobba pÄ riktigt i sommar, och inte bara tryckt pÄ ett tangentbord.

Vi har en liten trĂ€dgĂ„rd men jag har maximerat ytan, pĂ„ alla sĂ€tt jag kan. SĂ„ pass att förbipasserande ofta uttrycker ett ”oj” följt av ”hĂ€r var det mycket”. Jag har sĂ„ mĂ„nga vĂ€xter att det Ă€r helt enkelt för mĂ„nga, för trĂ„ngt. I sommar högg vi ner bambun som tog allt större plats. Bamburötterna ville dock inte ge sig utan strid, de tog knĂ€cken pĂ„ bĂ„de en elkabel och makens rygg.

Om jag sÄ hÀr pÄ sensommaren ska summera odlingssÀsongen sÄ var det inte bara bambun som inte blev som det var tÀnkt. Chiliplantorna tappade lejonparten av sina blommor i extremhettan och gurkplantan sÀckade ihop av samma orsak. JÀtteverbenan fick mjöldagg och persikotrÀdet krussjuka. Till det, stekande obarmhÀrtig sol och nÄgra mördarsniglar.

PĂ„ plussidan dĂ„: Klematisen Paul Farges klĂ€dde staketet i ett vitt blomsterhav. LavendelhĂ€cken, som fick en tuff beskĂ€rning i vĂ„ras, blev tĂ€t och vacker. Och sĂ„ alla tomater, amatörodlarens bĂ€sta vĂ€nner. Det finns ingen skörd som fĂ„r en att kĂ€nna sig sĂ„ rik som just tomatskörden. 

Att odla Àr att tro pÄ framtiden. PÄ sÄ sÀtt har trÀdgÄrdsarbete mÄnga likheter med politiken. Men precis som med odling kan mycket gÄ fel i politiken och vÀldigt lite gÄr som planerat. Och alla yttre omstÀndigheter som kan omkullkasta planerna. Inflation, krig, höjda rÀntor, höjda matpriser, höjda bensinpriser, energikris och klimatförÀndringar.

I teorin Àr det lÀtt att förestÀlla sig hur fint allt skulle kunna vara, i bÄde samhÀllet och i trÀdgÄrden. Om inte verkligheten fanns. Det Àr 22 dagar kvar till valet. Vi översköljs av politiska utspel och av sockriga vallöften. Fram tills nu har mycket handlat om tryggheten, men just nu handlar det mest om pengar. Maten och elen. Partierna övertrumfar varandra med att lova ÄtgÀrder. Corren har en viktig roll hÀr. Att hjÀlpa just dig att förbereda dig inför valet. SÄ att du med sÄ mycket kunskap som möjligt kan lÀgga din röst pÄ just det parti som motsvarar det som du tycker behöver göras för Linköping och Sverige.

Att medborgarna har tillgÄng till information om det politiska beslutsfattandet Àr en förutsÀttning för den lokala demokratin. Och det Àr nÄgot som Corren Àr bÀst pÄ, enligt en undersökning som Linköpings universitet presenterade i vÄras och som vi dÄ skrev om. Att medborgarna hÄller sig informerade om vad som hÀnder i deras nÀromrÄde ökar intresset, engagemanget och drivet att pÄverka.

Valet ja. Förutom en stor mÀngd politiska artiklar under Äret har vi ocksÄ hÄrdsatsat pÄ valet i Correnpodden. Dennis Petersson har intervjuat vÄra Linköpingspolitiker i flera omgÄngar i en rad olika frÄgor, som klimatet och tryggheten. Just nu Àr det situationen i skolan som Àr i fokus. Vill du fördjupa dig i Linköpingspolitiken finns hÀr mÄnga timmar örongodis att njuta av. Correnpodden hittar du bÄde pÄ Corren.se och dÀr poddar finns.

Jag Ă€r ocksĂ„ glad över att vi traditionsenligt ordnar valdebatter i Linköping, Mjölby och Åtvidaberg, detta i samarbete med kommunerna som ocksĂ„ förstĂ„r vikten av att medborgarna Ă€r vĂ€l informerade. 

Om en vecka, nĂ€sta lördag den 27 augusti, ordnar vi debatt i Linköping kl 12 pĂ„ Farbror Melins torg. En vecka senare, lördag den 3 september ordnar vi debatt i Mjölby centrum utanför Gallerian kl 12. VĂ€lkomna att följa debatterna pĂ„ plats, ni kan ocksĂ„ vĂ€lja att följa dem i direktsĂ€ndning pĂ„ vĂ„r sajt, Corren.se. De kommer ocksĂ„ att lĂ€ggas ut i efterhand sĂ„ att du kan se den nĂ€r det passar dig. 

NĂ„gra dagar senare, onsdag den 31 augusti, blir det valdebatt i Åtvidaberg under ledning av Lotta WillsĂ€ter. Jag sĂ€ger inte mer Ă€n att det blir ett lite annorlunda grepp med ett visst mĂ„tt av Ă€ventyrsgolf inblandat.  

Sist men inte minst har vi draghjÀlp av vÄr systertidning MVT dÀr Lina Handberg ordnar valdebatter. Den frÄn Vadstena finns att se pÄ Corren.se under Vadstenafliken, och nÀsta fredag, den 26 augusti kan du följa valdebatten i Motala pÄ Corren.se.

En annan rolig sak att se fram emot Àr Tidningsveckan, dÀr du som lÀrare fÄr möjlighet att arbeta med Corren i undervisningen. I Är infaller den veckan före valet, 5-9 september. Det gÄr att bestÀlla tidningar fram till den 26 augusti sÄ skynda pÄ! Som vanligt kan du som lÀrare bjuda in mig att komma till din klass för att berÀtta hur vi jobbar. Visserligen ingÄr det i lÀroplanen att vÀcka unga mÀnniskors engagemang för nyheter, för lokalsamhÀllet och att förstÄ medias roll i samhÀllet men ni Àr mÄnga lÀrare som gör det med ett brinnande intresse och nyfikenhet. Jag ser fram emot att fÄ komma ut till sÄ mÄnga av er som möjligt, sÄ tveka inte att höra av dig till mig.

Och sist vill jag ocksĂ„ slĂ„ ett slag för vĂ„r kampanj dĂ€r du just nu kan ta del av allt pĂ„ Corren.se gratis i tvĂ„ mĂ„nader. SĂ„ passa pĂ„ att bli ordentligt pĂ„lĂ€st om vad vĂ„ra lokala politiker tĂ€nker om framtiden i vĂ„ra kommuner. 

Trevlig helg!