Syriens diktator på väg in i värmen

He’s back – Han har kommit tillbaka – skriver tidskriften Newsweek om Syriens diktator Bashar al-Assad.

Enligt Newsweek tolereras och accepteras Bashar al-Assad alltmer av omvärlden.

Enligt Newsweek tolereras och accepteras Bashar al-Assad alltmer av omvärlden.

Foto: AP

Krönika2021-10-21 06:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Inte för att Assad har varit borta från makten eller revolutionen varit på väg att lyckas. Men det som nu händer är, enligt Newsweek, att al-Assad alltmer tolereras och accepteras av omvärlden.

Vilka bevis finns det för detta? Gränsen mellan Syrien och Jordanien har öppnats, och att Jordaniens kung Abdullah II har talats vid per telefon med Bashar al-Assad – för första gången på tio år. Förenade Arabemiraten och Bahrain har återöppnat sina ambassader i Damaskus.

Och även Interpol har släppt in Syrien i värmen igen. Syrien har sedan 2012 varit föremål för ”korrigerande åtgärder”, men har nu enligt Interpol uppvisat sådana förbättringar när det gäller datahantering att dessa åtgärder inte längre behövs. Interpol understryker visserligen att det inte handlar om någon politisk bedömning av utvecklingen. 

Det Syrien som nu tycks vara på väg att återupptas i gemenskapen av stater är dock inte samma som det som stängdes ute. Enligt tankesmedjan International Crisis Groups Syrienexpert Dareen Khalifa har mer än en tredjedel av landets infrastruktur förstörts eller skadats. Kostnaderna för återuppbyggnad av landet är enorma, samtidigt som få länder är villiga att investera. Mer än hälften av befolkningen har tvingats lämna sina hem. Enligt Unicef lever över fem miljoner syrier som flyktingar i grannländerna.

Samtidigt ingår allt detta i bakgrunden till att Syriens isolering är på väg att brytas. Världsbanken har i en rapport visat hur konflikten i Syrien påverkade grannländerna i form av kapade handelsleder, minskad stabilitet och ökad migration. ”Syriens grannar ställdes inför en kombination av minskad ekonomisk aktivitet, försämrade arbetsmarknader och ökad fattigdom som skulle ha överväldigat även världens mest avancerade ekonomier”, skriver Världsbanken.

I Jordanien innebar konflikten i Syrien ett årligt BNP-tapp på 1,6 procent från 2011, enligt organisationen. Fattigdomen ökade och de egna medborgarnas chanser på arbetsmarknaden försämrades.

När det internationella samfundets, och inte minst USA:s, engagemang för att få bort Bashar al-Assad från makten har klingat av återstår för länderna i regionen att bedöma om fortsatt isolering tjänar något syfte – eller om det är bättre att anpassa sig till status quo. De tecken på återintegrering som Newsweek lyfter fram pekar på att det senare perspektivet väger över. Bashar al-Assad är tillbaka.