Stefan Löfven har visat hur rätt han hade

Arbetslöshet är resultatet av felaktig politik.

Stefan Löfven.

Stefan Löfven.

Foto: Pontus Lundahl/TT

Krönika2020-09-03 13:22
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

När Stefan Löfven valdes till partiledare gav han ett mycket konkret vallöfte: Sverige skulle ha EU:s lägsta arbetslöshet 2020. Nu är det 2020 och Sverige är det enda land i EU där arbetslösheten ökat Löfvens tid som statsminister, fram till coronakrisen. De enda länderna i unionen som har högre arbetslöshet än Sverige är Grekland, Italien och Spanien, tre länder som fortfarande tampas med efterspelet från finanskrisen. 

Problemet Stefan Löfven har är att han aldrig förstått hur jobb skapas. Han har förordat att det ska bildas tjusiga råd där politiker, företagsledare och fackförbund möts och kommer överens om saker. Men jobb kan inte kommenderas fram med innovationskatapulter, industrikanslers, ”global deals” och allt vad regeringen nu kan hitta på. Det är säkert hur häftigt som helst för Löfven att träffa svenska industribossar, men de kan inte åka tillbaka till huvudkontoret och trycka på en knapp som automatiskt genererar 2 000 nya arbetstillfällen i Vadstena, Ödeshög eller Linköping.

Det krävs rätt ekonomiska förutsättningar för det. Varje anställd måste generera ökad vinst i slutet av balansräkningen. Sverige har stora strukturella problem. En stor del av de arbetslösa saknar adekvat utbildning. En del jobb blir inte tillsatta på grund av brist på kompetens, en del personer har väldigt svårt att göra sig anställningsbara på grund av bristande utbildning, främst nyanlända. Lagen om anställningsskydd behöver förändras och göras mer flexibel. Det är visserligen på gång, men har dragit ut på tiden. Infrastrukturen är eftersatt, både pendlingsmöjligheter och basala saker som elförsörjning. 

Regeringens åtgärder har också varit kliniskt felinriktade. Ett exempel är de enorma subventioner som getts till multinationella jättebolag som Amazon, Facebook och Microsoft när de sa etablera datacenter i Sverige. Detta är enormt kostsamt, men genererar mycket få arbeten. Det är dock logiskt, sett till Löfvens vilja att fika med höjdare istället för att genomföra strukturreformer.

Centerpartier och Liberalerna har förvisso bättre idéer än regeringen, men de har koncentrerat sig på att genomföra reformer som ”ska göra ont” för S. Det är inte ett seriöst sätt att styra ett land på. Regeringen behöver en gemensam riktning. 

”Arbetslösheten är inte någon naturlag, den är resultatet av en felaktig politik.” Detta krassa konstaterande gjorde Stefan Löfven på Seko-kongressen i oktober 2013, när han var oppositionsledare. Ett knappt år senare vann han valet och med all sin kraft visat hur rätt han hade.