Klimatpolitiken kräver ledarskap!

Socialdemokratin i regeringsställning har ingen tydlig miljöpolitik.

Statsminister Stefan Löfven (S).

Statsminister Stefan Löfven (S).

Foto: Malin Hoelstad/SvD/TT

Krönika2021-04-21 11:11
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Coronapandemin har på många sätt skakat om världen. Politiskt ledarskap prövas dagligen på alla nivåer. Misstron mot det offentliga har ökat i krisens fotspår vilket är förödande för demokratin.  Men allt kan inte skyllas på pandemin. Det finns faktiskt möjligheter trots krisen. Miljö -och klimathoten är ett faktum och det finns klimatpolitiska mål i Sverige och EU att arbeta för.  

Stefan Löfvén talar ofta om vikten av att minska koldioxidutsläppen och att vi ska uppnå de högt ställda klimatpolitiska målen med nollutsläpp år 2045.

Hur går det? Ja, inte så bra enligt det klimatpolitiska rådet som i sin senaste årliga rapport kritiserar regeringen för att inte leverera i tillräckligt hög takt för att målen ska uppnås. Det är en allvarlig kritik. Det klimatpolitiska rådet är en oberoende expertmyndighet som bildades för att utvärdera regeringens samlade klimatpolitik. Rådet kan knappast beskyllas för att driva en partipolitisk agenda.  

Rådet fokuserar i rapporten på de gröna investeringarna under pandemin. I Sverige har man endast budgeterat tio procent i krispaketen på gröna satsningar vilket är en missad möjlighet. Våra grannländer satsar mer på gröna investeringar i sina krispaket och Frankrike har öronmärkt närmare trettio procent. 

Regeringen tycks ha svårt att satsa på en nationell utbyggnad av ladd-infrastruktur för elbilar och införa tidsramar när bensin- och diselbilar ska förbjudas. När andra länder kan så borde även Sverige våga gå före. När Volvo Cars VD vill ha ett förbud senast år 2030 för fossildrivna bilar så borde regeringen lyssna. 

Näringslivet efterlyser tydliga regler och tidsramar för miljö -och klimatmålen så att industrin vet vad som gäller och kan arbeta och investera efter det. Det är även viktigt för mindre entreprenörer inom miljösektorn. Sverige borde även följa Storbritannien med att skapa en ”grön investeringsbank” som enklare kan hjälpa och stödja mindre företag. 

Socialdemokratin i regeringsställning har ingen tydlig miljöpolitik. Det är Miljöpartiet som fått fritt spelrum att sköta det gröna pastoratet. Uppenbarligen är det inte så framgångsrikt. 

I en orolig tid måste politiken leverera mer och bättre se möjligheterna i omställningsarbetet från fossila bränslen till hållbar energi. Regeringen leds av en socialdemokratisk statsminister som i FN lovat att Sverige ska vara pådrivande i arbetet för en hållbar värld. Det förpliktigar. En framgångsrik klimatpolitik kräver ledarskap och mer fokus på konkreta åtgärder än vackra ord.