"Små familjer kan inte kosta på sig småttiga konflikter"

På det sydsvenska höglandets norra sluttning ligger Sveriges skönaste kommun. Ydre har landets minsta centralort, Götalands blygsammaste invånarantal och lägsta befolkningstäthet. Ändå finns allt man behöver.

Naturen i Ydre är vidunderlig med böljande skogar och magiska sjöar. Inlandsisen gjorde människorna en extra stor tjänst genom att dra sig tillbaka från ett sådant paradis för tio tusen år sedan, och lämna så trolska spår.

Naturen i Ydre är vidunderlig med böljande skogar och magiska sjöar. Inlandsisen gjorde människorna en extra stor tjänst genom att dra sig tillbaka från ett sådant paradis för tio tusen år sedan, och lämna så trolska spår.

Foto: Anna-Karin Karlsson

Krönika2024-07-05 05:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Här lämnar du dörren olåst om natten. Naturen är vidunderlig med böljande skogar och magiska sjöar. Inlandsisen gjorde människorna en extra stor tjänst genom att dra sig tillbaka från ett sådant paradis för tio tusen år sedan, och lämna så trolska spår.

Jag är förstås lite partisk. För artonde sommaren i rad packar jag så här års en hyrbil för att åka till det hyrda huset vid Sommens strand. Färden över östgötaslätten förbi ungdomens Linköping, genom barndomens Kisa upp mot Ydres höjder, är ett äventyr i sig.

Ett år som detta liknar det kanske en flykt. Om man överdoserat på dåliga nyheter från stora världen lockar en bygd där tiden verkar stå still. Ifall det finns en svensk värdering och en svensk reflex så är det väl att drömma sig tillbaka till den röda stugknuten, de röda smultronen, före vår brutala urbanisering.

Det finns mycket att ta paus ifrån 2024. Krigen i Ukraina, Mellanöstern och Sudan är ett fruktansvärt muller i bakgrunden. Den fredligare politiken i västvärlden känns också rätt deprimerande.

Valet till Europaparlamentet blev en framgång för extremister, inte i Norden men i EU:s kärnländer Frankrike och Tyskland. Om vågen fortsätter efter det franska nyval som blev följden, ja då har vi en nära-döden-upplevelse för Europeiska Unionen. Utan fransmännen och tyskarna finns den knappt.

USA står inför ett presidentval med minst lika höga insatser. Sverige håller fortfarande ihop bättre, men den nya tidens oro och splittring märks även här.

Som litet land har vi inte råd med en sådan atmosfär. Därför kan man lära sig ett och annat av Ydre.

I flera omgångar de senaste decennierna har styret i Österbymo (800 invånare) baserats på samtliga partier i kommunfullmäktige. Det är inte idealiskt att sakna opposition, men endräkt är trots allt bättre än tvedräkt.

Allra intressantast är de senaste två mandatperioderna. Efter valet 2018 styrde Centern, Moderaterna och Socialdemokraterna kommunen tillsammans, sedan valet 2022 är det C och M.

Här saknas alltså rikspolitikens älskade blockgräns och skenande polarisering. Nöden har ingen lag. Små familjer kan inte kosta på sig småttiga konflikter.

Sverige har en lång historia av minoritetsregeringar som hankat sig fram med mer eller mindre pålitliga stödpartier. Behovet av stabila uppgörelser, långsiktiga spelregler och djärva reformer är större än någonsin. Det räcker att säga klimat, integration, skola, företagande, brottslighet.

Svälj stoltheten. Gör som Ydre.

Niklas Ekdal är författare och journalist.