Let's toast for all the bad times, toast for all the hard nights / Toast for all the douch bags that's been breaking our hearts
/ Toast for too much feelings, toast for all our demons / Cause honey bunny, one day we'll be gone / So we better toast
Så går refrängen till en av Smith and Thells ljuvliga låtar. En inställning så god som någon, inte minst i dessa tider; kan man inte göra något åt eländet kan man lika gärna skåla för det. Och sett ur det perspektivet, finns ganska gott om skäl att höja glaset i en digital salut.
Pandemin firar ettårsdag jorden över, likt det kinesiska nyåret inte på exakt datum men häromkring. De efterlängtade vaccindoserna har äntligen börjat komma ut på marknaden – ändå står såväl EU som svenska myndigheter till synes utan välgrundad plan för hur dessa ska nå ut till befolkningen. Och som enskild medborgare kan det förstås vara förvånande hur det är möjligt, när det är just detta som hela världen snurrat kring och väntat på så länge på.
Vaccinstrategierna tycks skifta dag efter annan. I början på veckan kom besked om att ett vaccin som Sverige köpt in blir fördröjt i två veckor – och då får vi bara hälften. Det är klart människor blir förvirrade. Smittskyddsläkaren i Östergötland är dock inte förvånad, utan menar att förseningar är något vi får vänja oss vid (SVT 10/2).
Samma media tar upp problem med distansundervisning för gymnasieelever. De vittnar om fåordiga videolektioner, sämre inlärning och fusk när lärarna har svårare att kontrollera vilka metoder eleverna tar till vid prov och förhör. Särskilt elever på praktiska program drabbas – det är svårt att bygga, meka och labba ensam på distans.
Att äta på restaurang är också lurigt digitalt, även om många krögare är påhittiga och har ställt om sin fine dining till take away och cookalongs. Själv ska jag på efterlängtat krogbesök i helgen, men på grund av serveringsrestriktionerna har kvällssupén förvandlats till vad som mest är att likna vid en sen lunch. Hålls kurvan nere mer effektivt om middag serveras okristligt tidigt?
Vi talar om en växande vårdskuld när sjukvårdens resurser går åt till att bota covidsmittade. Men hur stor blir kunskapsskulden till generationen som går på gymnasiet nu? Hur stor blir Sveriges framtida kompetensskuld? Skulden till svenska företag, och svensk ekonomi…?
Så skål för de dåliga tiderna, skål för social distansering / Skål för försenat vaccin (men före klockan åtta!) / Skål för distansundervisning och missad kunskap / En vacker dag är de minnen blott