Vad vet vi om matchfixning i Åtvidabergs FF? Ingenting – trots alla svarta rubriker i veckan.
Vad vet vi om matchfixning i Sverige? Massor – Sverige är ett av de värst drabbade länderna i Europa när det kommer till uppgjorda matcher.
Hur blev det så här? Varför har utländska kriminella ligor riktat in sig på just Sverige när det gäller att hota, muta och knyta spelare till sig för att rigga matcher? Och vad kan idrotts-Sverige göra för att skydda sig?
Vi återkommer till det, först ÅFF och måndagens artikel i Aftonbladet med rubriken "Misstankar om matchfixning i Åtvidaberg". Som jag ser det finns det tre nyheter i texten:
* Förre tränaren Tor-Arne Fredheim misstänkte att det förekom matchfixning i laget under hans tid i klubben 2019.
* Förre ordföranden Muharrem Demirok och andra i styrelsen misstänkte att det förekom matchfixning i laget 2017.
* Förre spelaren Göran E Karlsson, som numer är någon form av konsult i Dubai, har de senaste åren sponsrat klubben med betydande summor, troligen miljonbelopp.
Corrensporten följde upp Aftonbladet-artikeln under veckan men kom inte heller längre än till de magkänslor ordförande, tränare, sponsorer och supportrar ger uttryck för. När Linköping City och AFK Linköping utreddes och friades 2018 respektive 2019 fanns flera osannolika oddsrörelser att peka på, men det finns inte runt ÅFF.
Svenska fotbollsförbundet ska nu utreda ÅFF och oavsett vad de får fram så har veckans skriverier skadat klubben.
Sportradar, ett schweiziskt bolag som bevakar spel över hela Europa, släppte tidigare i år en rapport som visade att Sverige är Europas tredje mest utsatta land för matchfixning.
Så stort är problemet för idrotts-Sverige.
I boken "Matchfixarna" berättar författarna Jens Littorin och Magnus Svenungsson om hur fotbollsspelaren "Alexander" fångades i matchfixarnas nät. Fyra män sökte upp Alexander på jobbet, ställde en full plastkasse på bordet, och sa: "Här har du 200 lax (200 000), allt du behöver göra är att vara tillgänglig." Med "tillgänglig" menade männen att när de hörde av sig skulle Alexander vara beredd att ordna mål, straffar, varningar, utvisningar – sånt som går att spela på.
Alexander vägrade men mötte sedan matchfixarna på stan och då sa de att han var skyldig dem 200 000 kronor. De hade ett vapen innanför byxlinningen och visade bilder på Alexanders flickväns bil, bostad och arbetsplats. När Alexander fortsatte vägra kom matchfixarna tillbaka med ett ultimatum. I stället för att fixa matcher skulle han betala "ränta" genom att sätta in en viss summa, flera tusen kronor, på matchfixarnas konto varje månad. Med såna "räntebetalningar" fastnade Alexander. Han säger sig känna till ett 20-tal spelare som är i samma situation som han själv. De flesta spelar fotboll i division 1 och 2.
Svensk idrott kan inte agera mot kriminaliteten, men man kan skydda sina idrottare och sina arenor. Utbilda spelarna i unga år om hur matchfixningen fungerar och rensa arenorna från så kallade rapportörer. Runt om i Sverige, på små och stora matcher på alla nivåer, finns rapportörer som direktrefererar hela matchen till sin uppdragsgivare, oftast någonstans i Asien, som sätter liveodds på händelserna i matchen.
Svensk idrott bör satsa vaktresurser på att avvisa dessa rapportörer från arenorna.
Under åren 2012-2017 gjordes 54 polisanmälningar om matchfixning i Sverige och det är lätt att misstänka att det är toppen av ett isberg. Många sporter är drabbade, 2018 berättade tennisstjärnan Cornelia Lister från Linköping att hon ofta har kontaktas av matchfixare.
Att svensk fotboll är så hårt drabbad beror mycket på att den spelas under vår, sommar och höst. De flesta andra ligor i världen spelar höst, vinter och vår. Så sommartid riktar världens spelmarknader sina blickar mot Sverige.
Den asiatiska spelmarknaden har dessutom behövt hitta nya marknader när mycket av den asiatiska idrotten blivit för korrumperad. 1995 visade en polisutredning att uppemot 90 procent av alla matcher i den högsta fotbollsligan i Singapore och Malaysia var uppgjorda. Spelare och funktionärer greps, fansen rasade och ligan lades ned.
Nedläggning är den yttersta risken även för svensk idrott om inte krafttag tas. Digitaliseringen ökar utbudet och vi har i flera år sett hur publiksiffrorna rasar för många idrottsarrangörer.
Och vem vill titta på en match med känslan att den kan vara uppgjord?