Ni som bara vill läsa papperstidningen berörs inte av den nya tekniken, men vi märker att alltfler vill följa även vårt digitala nyhetsflöde.
Vi är medvetna om att digitaliseringen är en utmaning för många av er läsare. Jag har själv två föräldrar som varken har internet hemma eller på telefonen, så jag ser på nära håll vad det innebär att stå vid sidan av digitaliseringen.
Det som är självklart för en del är långt ifrån självklart för andra och det är fullt naturligt att det hos vissa skapar en känsla av utanförskap.
Jag hoppas den här texten ska vara till hjälp för er. Jag skrev tidigare i veckan en text om detta, men vi möter ett stort informationsbehov så flera av frågorna och svaren upprepas här nedan.
Vad är Corren.se?
– Det är vår nyhetssida på internet. Där kan man dygnet runt följa vårt nyhetsflöde, via dator eller läsplatta eller mobiltelefon. För att komma åt Corren.se behöver du ha tillgång till internet.
Hur får jag tillgång till internet?
– Antingen kan du skaffa det i hemmet eller till din mobiltelefon. Att bara ha det på mobiltelefonen kan bli dyrt, beroende på vilket mobiltelefonabonnemang du har, så det vanligaste är att man tecknar ett internetabonnemang till hemmet. Kolla med din hyresvärd, bostadsrättsförening eller någon tekniskt kunnig om vad som blir bäst för dig där du bor.
Hur kommer jag in och kan läsa på Corren.se?
– Du måste vara prenumerant och starta ett kundkonto i vår digitala kundsvervice under Mina sidor högst upp till höger på Corren.se. Prenumererar du på vår papperstidning så ingår även Corren.se. Då går du in i kundservice och kopplar din prenumeration till ditt digitala kundkonto. Är du inte prenumerant så går du in på kundservice och tecknar en prenumeration. När du har gjort detta så loggar du in på Corren.se och kan ta del av nyhetsflödet.
Vad är en app?
– App är förkortning av applikation. Många internetsidor har en app som är mer användarvänlig på mobiltelefon än en vanlig internetsida. Corren har två appar. En för Corren.se och en för E-tidningen, det vill säga den digitala versionen av papperstidningen. Appar laddas ned från Googles Play-butik eller Apples App Store.
Var hittar jag Googles Play-butik eller Apples App Store?
– Har du en androidtelefon så ligger Googles Play-butik, beroende på modell, under Program eller Appar. Om du har en nyare modell så kan det räcka att du drar fingret uppåt på skärmen så kommer du till programmen där Play-butiken ligger. Har du en Iphone så ligger App Store på hemskärmen.
Hur loggar jag in på Corren.se- och E-tidningsapparna?
– På samma sätt som beskrivs ovan om Corren.se.
Jag har den gamla Corren.se-appen, vad ska jag göra?
– Sök upp Corren.se-appen i din Play- eller App store-butik och uppdatera.
Kan jag ladda ner E-tidningen och läsa den utan nätverk/bredband?
– Ja, men för att det ska fungera behöver du gå in under E-tidningsappen inställning och sätta på Automatisk nedladdning och där kryssa i rutorna för Corren och bilaga.
Vad är nytt i E-tidningsappen jämfört med den gamla E-tidningen?
– Den viktigaste nyheten är att man kan trycka på artikeln och få upp den i en bättre läsvy. I den läsvyn finns alla tidningens artiklar tillgängliga, om du läser på mobiltelefon och läsplatta så går du in via symbolen med tre linjer uppe i vänstra hörnet, och om du läser på datorn via fönstersymbolen i den nedre menyn.
Fungerar de nya apparna på alla slags mobiltelefoner och läsplattor?
– Nej, inte på de äldsta modellerna. E-tidningen kräver på Androidenheter version 8.4.9 eller nyare och på Appleenheter iOS version 9.0 eller nyare. Corren.se-appen kräver på Androidenheter version 4.0 eller nyare och Appleenheter iOS version 11.0 eller nyare.
Kan man läsa serien Hälge på Corren.se fortfarande?
– Nej, men serien finns kvar varje dag i papperstidningen och därmed också i E-tidningen.
Betyder Correns digitala satsning att ni vill bli av med pappersläsarna?
– Nej, verkligen inte. Ni som prenumererar på papperstidningen är våra premiumkunder som har tillgång till hela vårt utbud. Utvecklingen av Corren.se och E-tidningen görs för att tillgodose våra digitala användare som i för många år har tvingats stå ut med mer bristfällig teknik. Även om vi i dagarna har sett olika inkörningsproblem, som det ofta är med ny teknik precis vid lanseringar, så är vi trygga med att den nya tekniken är mer driftsäker, snabbare och mer användarvänlig än den vi hade tidigare.