Tänk dig att du tar steget och risken att bli företagare. Efter mycket arbete har du äntligen anställt din första medarbetare för att slippa fortsätta jobba 80 timmar per vecka. Det första som händer är att personen sjukskriver sig, i två veckor. Efter det försöker personen komma tillbaka, men redan efter några dagar blir denne sjukskriven i ytterligare 14 dagar. Inte nog med att du får ett bortfall i intäkterna, du behöver dessutom betala den anställdas sjuklön för nästan hela månaden. Därefter har du inte råd att betala lön till dig själv den månaden.
Skulle du tycka reglerna var rättvisa? Hur länge skulle du orka driva ditt företag vidare om det hela fortsätter? Skulle du som företagare ta risken att anställa personer med sjukdomshistoria?
Så här ser snart regelverket ut – igen – efter att regeringen aviserat att de tar bort högkostnadsskyddet för arbetsgivarnas sjuklöneansvar.
Högkostnadsskyddet är alltså inget bidrag till företag. Det är en begränsning av en pålaga som lagts på arbetsgivare. Pålagan är dessutom högst orättfärdig från första början. När arbetsgivare måste betala för en socialförsäkring, istället för staten som brukligt är, blir det i praktiken en extra skatt på arbete och företagande.
Argumentet för denna extraskatt brukar vara att den ger incitament för arbetsgivare att förebygga ohälsa och sjukskrivningar. Det är ett orimligt argument. Arbetsgivare kan endast på marginalen påverka sjukskrivningar, och särskilt svårt är det att förebygga bort de korta sjukskrivningarna som de måste betala för. Varför ska en egenföretagare betala för att personalen får influensan? Och på vilket sätt är det arbetsgivarens fel att en anställd bryter benet på semestern?
Det är svårt att överhuvudtaget komma på en mer omoraliskt regel för småföretagare. Det är bra att regeringen nu satsar pengar på statens kärnuppdrag. Men var tror Moderaterna att pengarna till försvaret och rättsväsendet kommer ifrån?
Varför tycker den här borgerliga regeringen att en person som inte arbetar har större rätt till företagarens privata pengar än den hårt arbetande och risktagande företagaren själv? Det är en fråga som faktiskt kräver ett svar.
Regeringen motiverar förändringen med att tre procent av utbetalningarna, cirka 37 miljoner kronor, bedömas vara felaktiga. Det är självfallet en helt orimlig anledning, men skulle den vara seriöst menad så bör det påtalas att det bara finns ett sätt att garantera att noll kronor betalas ut felaktigt. Det är att avskaffa arbetsgivarnas sjuklöneansvar.
Jakob Styrenius är politisk redaktör på Västerviks-Tidningen.