Det var ju alldeles nyss, jag satt där på barnavårdscentralen och fick råd om hur jag skulle ta hand om min nyfödda dotter.
Men det är 16 år sedan nu.
Vem ger mig råd nu? Vem kan berätta hur jag ska ta hand om mina tonåringar?
Vi har tre tonåringar hemma. Den yngste går i nian, de andra i årskurs 1 och 2 i gymnasiet.
Så när tipsen om årets gymnasienollning har nått oss på Corren den senaste veckan har jag varit extra intresserad. Vi har båda våra gymnasister på Berzeliusskolan och har väldigt bra erfarenheter av deras nollningsverksamhet. De har noll alkohol, aktiviteter utanför citykärnan och bra kontroll på hemtransporter.
Så vi har inte hört särskilt många rövarhistorier kring nollningen hemma runt middagsbordet. Men nyhetstipsen till Corren har innehållit betydligt mer fylla, kränkningar och bråk. I veckan har vi bland att rapporterat om hur politikern Anders Monemar (C) angreps när han försökte stoppa äggkastning och att kollegan Elias Aguirre (S) reagerade och menade att nollningen bör läggas ned om det inte blir bättre. På torsdagen kom också beskedet att nollningen avslutas för den här gången.
Jag håller med Aquirre om att skolorna måste ta större ansvar. Berzan är ett tydligt exempel på att det går om man vill.
Vad kan vi vuxna göra för att förbättra situationen? Som förälder har jag inte fått ett råd sedan BVC-sköterskan förklarade att det var bra med talk vid blöjbytet.
Jag ringer därför Linköpings nattvandrare nummer ett, IngMari Irhede i föreningen Nattvandrarna. Hon är 85 år och har nattvandrat i 25 år, men just den här sommaren håller coronapandemin henne hemma.
– Jag har stränga order från barn och barnbarn att inte ge mig ut och trängas med folk, säger hon när vi hörs på telefon.
Snälla ge mig ett råd, hur ska vi föräldrar tänka när våra ungdomar är ute på stan?
– Kräv minst en mobilkontakt med er ungdom under kvällen och natten. De tycker om att någon bryr sig om dem. Säg att ni vill veta hur de har det under kvällen, antingen ringer ni eller så ringer de själva. Man ska lämna tonåringar i fred, det är jätteviktigt för dem att inte känna sig påpassade, men det här kravet är viktigt.
– Som förälder ska man inte lägga sig förrän tonåringen kommit hem så man ser i vilket skick han eller hon är i. Sen är det ju bra om föräldrar går ut en sväng i området eller stan. Det är aldrig fel.
IngMari och föreningen Nattvandrarna menar att ungdomarna är alla vuxnas ansvar, inte bara föräldrarnas.
– Föräldrar idag har så stora krav på sig, med karriär, familj och aktiviteter, så vi kan inte kräva av dem att allt ska vara deras ansvar. De har förstås huvudansvaret, men det är alla vi vuxna som ska ut och röra på oss mer. Tyvärr är det väldigt svårt att få vuxna att nattvandra.
Ser du någon skillnad på ungdomarna idag och de du mötte för 20 år sedan?
– Ja det är stor skillnad. Numer dricker de inte lika mycket som tidigare. Det har gjort att ungdomarna är bättre på att ta hand om varandra. Nu om någon i ett gäng har druckit för mycket så tar kompisarna ofta hand om den, eftersom gruppen som helhet är nyktrare än förr.
– Just nollningsveckorna blev mycket bättre när skolorna började ta sitt ansvar för 3-4 år sedan. Men de är olika bra på det. Det är viktigt att de har en plan även efter att fadderverksamheten slutat vid 22-tiden. Annars hamnar ungdomarna i stan då. Förr i tiden skjutsade vi ofta hem barn, men sedan mobiltelefonerna kom så är det vanligare att vi ringer de vuxna som antingen kommer och hämtar eller beställer en taxi åt sina barn.
I tisdags skrev vi om att politikern Anders Monemar (C) angreps när han försökte stoppa äggkastning under nollningen. Har du känt dig attackerad någon gång?
– Nej aldrig under 25 år. Jag tror det är viktigt att vi har gula jackor på oss, så ungdomarna ser vilka vi är, men också hur man säger till. Det går att säga samma sak på många olika sätt. Men visst har det blivit en råare ton på stan, det gäller ju hela samhället.
Saknar du att vara ute i ungdomsvimlet den här märkliga sommaren?
– Ja, något oerhört. Det ger så mycket tillbaka, kontakten med ungdomarna. Men det går ju inte att hålla avstånd som nattvandrare, så som 85-åring är det bara att vara hemma.
Jag tackar för råden och känner mig genast mer upplyst.
Jag tycker dock att de gick väldigt snabbt, de här sexton åren mellan BVC och gymnasienollningen, men sånt är livet, antar jag.
Trevlig helg!