När kommer pandemiplanen för näringslivet?

Nu har covid-19 legat över oss i snart ett år. Och ännu har regeringen ingen strategi för att rädda utsatta branscher.

Antalet uteserveringar kan bli få till sommaren.

Antalet uteserveringar kan bli få till sommaren.

Foto: Johan Heimer

Krönika2021-01-28 15:22
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Kommer vi i år att kunna njuta av solen på en uteservering? Det är förstås en fråga som få vågar svara på i dagsläget. Givet regeringens mål att alla svenskar över 18 år ska vara vaccinerade mot covid-19 före midsommar, kan det ändå verka lovande. 

Målmedvetenheten om vaccineringen är bra. Här har beslutsfattarna vågat ange en tidshorisont som inger människor hopp, en faktor icke att förakta i dessa tider. Vi behöver perspektiv, framtidstro och möjlighet till planering. Vi behöver se ljus i tunneln. Får vi det kan vi hålla ut länge. Det har inte minst landets företagare visat – en grupp som dock inte belönats med särskilt god framförhållning. 

Det ska sägas, det råder inte dåliga tider för alla företag. Vissa branscher och bolag går som tåget. Såsom Sandvik, för att nämnda något. För andra har pandemin och dess följder inneburit stålbad, ekonomisk kris, hot om eller faktisk konkurs. Krogbranschen till exempel. I december stramade regeringen upp restriktionerna för serveringstillståndet (från klockan 22 till klockan 20) och max 4 personer i sällskap. Tufft för en redan utsatt näring.

Förståelsen och samarbetsviljan för smittbekämpningen är stor, men brister i kommunikationen och stödåtgärder skadar förtroendet. ”Att införa nya restriktioner utan att samtidigt ge besked om nya stöd är inte att ta ansvar för jobb och företag”, menade Jonas Siljhammar, vd på Visita, i december och efterlyste dialog mellan regeringen och branschens företrädare. Istället förärades branschen med besked om ytterligare förlängda restriktioner. Heads up:en? En dag…

Den svenska strategin har varit lite laga efter läge. Syftet är att hålla ”nere kurvan” och införa restriktioner som är nödvändiga men inte för stränga för att vi ska orka hålla ut. Och ibland är det klokt att vänta och se. Att ha lite is i magen istället för att springa iväg, kan vara en smart strategi. 

Men drygt tio månader in i en kris som lamslagit delar av näringslivet, börjar det bli hög tid för den politiska ledningen att kommunicera en plan för näringslivet. När kommer den? Framförhållningen börjar bli plågsamt undermålig. Även om regeringen lever som ett rö för pandemivinden, är det inget hållbart alternativ för hårt pressade näringsidkare. 

Så även om det efterlängtade vaccinet skapar möjligheter för en vällagad lunch i solen, finns ett annat hot mot det hoppfulla scenariot – kommer det finnas några restauranger kvar att servera den?