I veckan syntes en kort insändare i Corren. Budskapet var kärnfullt: ”Tack Svenska kyrkan Linköpings stift för initiativet att öppna 164 kyrkor under sommaren. Ett gott tecken i pandemitider. Den utförliga foldern gör det lätt att göra en tur och njuta av vårt kulturarv.” Och det lär vara många som håller med – oavsett om de är medlemmar i Svenska kyrkan eller ej.
Kyrkobyggnaderna är levande minnesmärken. Av Svenska kyrkans 3 400 kyrkor är 2 955 skyddade enligt kulturmiljölagen.
Kyrkorna och kapellen är monument över de människor som har vandrat på samma lilla del av jorden som vi gör nu. Människor som vi delar såväl plats som historia med, men aldrig har träffat. I kyrkor och på kyrkogårdar påminns vi om ”det folk som våra bördor bar långt före våra dar”, för att låna ord från Finlands nationalskald Johan Ludvig Runeberg.
Att få ta del av kulturarvet som kyrkorna vårdar verkar dock ha blivit svårare. Allt oftare är porten låst. Detta trots att staten årligen betalar ut betydande summor för att bevara kyrkligt kulturarv. För år 2020 uppgick den kyrkoantikvariska ersättningen från staten till 460 miljoner kronor. Det är landets största riktade anslag till kulturmiljövård.
De låsta kyrkorna har också kritiserats. Den kände historieprofessorn Dick Harrison har beskrivit det som det största och mest utbredda exemplet i landet på hur vi dagligen går miste om vårt gemensamma kulturarv. I en uppmärksammad text i Svenska Dagbladet (23/8 2020) skrev Harrison att de förbommade kyrkorna berövar oss det konstnärliga, det arkitektoniska, det andliga och det historiska kulturarvet.
Kanske är det delvis i ljuset av den kritiken som Linköpings stifts satsning på sommaröppna kyrkor bör ses. I en folder från stiftet listas 164 kyrkor och kapell som är öppna under sommarmånaderna. De bjuder in till resor genom Sveriges historia.
Ett besök i Bjälbo kyrka ger ett avstamp i medeltiden, då Bjälboätten stred om makten i riket. Altartavlan målad av 1700-tals konstnären Pehr Hörberg är ett annat tidsdokument i Bjälbo. Fast den som vill skåda svenskt 1700-tal gör kanske bäst i att besöka Ljungs kyrka. En byggnad uppförd i gustaviansk stil på initiativ av riksrådet, fältmarskalken och ledamoten av Svenska Akademin Axel von Fersen d. ä. som även skrev sig som herre till Ljungs slott. Och som monument från 1800-talet står Gammalkils kyrka, som äger en Sveriges finaste orglar. En orgel vars toner har hörts många nyårsnätter i Sveriges Radio i en inspelning av Johann Sebastian Bachs orgelkoral ”Das alte Jahr vergangen ist”.
Men trots stiftets satsning förbli många portar stängda i sommar. Det väldiga Linköpings stift har 282 kyrkor och kapell. Så 118 av dem öppnas inte. Men det är inget stiftet stoltserar med. Den tornprydda byggnaden mitt i byn förblir låst. Och när kyrkan krymper sin verksamhet på en plats får det effekter på samhället på flera sätt.
Den moderate tänkaren Hans L Zetterberg delade in samhällslivet i sex olika sfärer. Dessa är ekonomi, politik, moral, religion, konst och vetenskap. Och Svenska kyrkan spelar en viktig roll inte minst för konsten – utöver den alldeles uppenbart religiösa.
Svenska kyrkans närvaro i hela landet gör att organisationen tillhandahåller den kanske viktigaste infrastrukturen för svensk musik. De musikertjänster som kyrkan erbjuder skapar förutsättningar för aktiva musiker att verka över hela landet. Kyrkorna är även den scen där många unga tar sina första steg. I takt med att kommunernas kulturskola på många håll drar ner och populärmusiken ofta prioriteras blir kyrkorna även en allt viktigare förvaltare av det musikaliska arvet.
Men det är inte bara många musikaliska livsgärningar som börjar i kyrkobyggnaderna. I den brittiska veckotidningen The Spectator skrev i slutet av förra året journalisten och konsthistorikern Laura Freeman om hur många konsthistorikers karriärsval som går att spåra till kyrkobesök under barndomen. Freeman går vidare med att undra hur många andra yrkesval som har inspirerats av kyrkobesök. Hur många har blivit organister, vaktmästare, konservatorer eller stenhuggare som ett resultat av de hade föräldrar som gärna stannade och tittade på kyrkor, undrar Freeman som oroar sig över de många låsta kyrkportarna i Storbritannien.
Så när Linköpings stift öppnar kyrkorna i sommar är det inte bara till ett rum för bön eller svalka. Bakom kyrkporten finns ingångar till flera rum – flera sfärer i samhället. Kanske upptäcker en del konsten och musiken när 164 kyrkor i stiftet står öppna för besökare i sommar.