USA:s president Donald Trump har med stora ord presenterat sin plan för Mellanöstern. Tillsammans med Israels premiärminister Benjamin Netanyahu beskriver Trump att nu står palestinierna inför en historisk möjlighet att få ett eget land och en tvåstatslösning. Enligt USA:s president är detta palestiniernas sista möjlighet till fred. I dagens värld tycks allt vara möjligt.
Om fred ska uppnås mellan olika parter är det väl rimligt att alla berörda är inblandade? Palestinierna har inte ens varit konsulterade, delaktiga eller närvarande då fredsplanen arbetats fram och presenterats. Arkitekten bakom planen är Trumps svärson Jared Kushner, som svarade på palestiniernas kritik med – ”att de får smälta planen och ta en dusch.”
Konflikten mellan israeler och palestinier har medfört mycket elände och lidande på båda sidor. Den är komplicerad och det finns många som bär ansvar för dagens situation.
Jag minns hur hoppfullt det var när jag kom till Jerusalem som ungdomsrepresentant september 1993 bara dagar efter det historiska handslaget i Washington mellan parterna. Det var en fredsprocess med politiskt ledarskap som tog flera år att arbeta fram. Det fanns en vilja att nå en varaktig fred med visionen att göra hela området till en blomstrande ekonomisk zon.
Idag är det mesta av det tidigare fredsarbetet i ruiner. Israel är den starka parten och har ett stort ansvar för misslyckandet men absolut inte allt. Palestinierna har all anledning att vara självkritiska och så även omvärlden som delvis genom sitt ekonomiska stöd fått korruptionen okritiskt att blomstra i det palestinska etablissemanget, vilket knappast ökat incitamenten för fred.
Nyckelfrågan är Jerusalems status. När USA förra året utropade Jerusalem som Israels suveräna huvudstad var det spiken i kistan för den ursprungliga FN-planen och resolutionen från 1947 om Ett Jerusalem, med egen separat status, corpus separatum, övervakad av FN.
Utgångspunkten i FN-beslutet är att de tre stora världsreligionernas heliga platser ska skyddas av FN och möjliggöra en tillgänglighet för alla troende och besökande. Idén om ett Jerusalem för alla må vara visionärt i dagens politiska kontext. Men värt att verka för.
Kanske det bästa med Trumps fredsplan, trots risk för mer våld, är att den kan ge ny energi till de länder som i praktiken tröttnat på konflikten i Mellanöstern. Trump har kastat handsken, nu är det upp till övriga länder att ta upp den och göra något bättre som kan leda till fred och faktiskt en fungerande tvåstatslösning.