I en rättsstat ska alla vara lika inför lagen. Det är en grund för medborgares förtroende för rättsväsendet. Under senare tid har allt fler fall av grovt våld uppmärksammats då unga gärningsmän har misshandlat, rånat, kränkt och i några fall mördat andra ungdomar. Det är djupt tragiskt.
I diskussionen om gängvåld har det framkommit att väldigt unga under 15 år används som redskap för grova brott då de inte är straffmyndiga. De som drabbas av det ökande våldet får ofta men för livet, inte mist psykiskt, det blir ett trauma. Debatten om konsekvenserna för de drabbade är inte ny. Samhället har svikit brottsoffren länge.
I frågor om hedersrelaterat våld har unga kvinnor inte fått det stöd som behövs trots att många kvinnojouren gör insatser för att stödja och hjälpa. Unga brottsoffer hamnar ofta i en situation där de inte får samhällets hjälp trots fina skrivningar om möjligheter till stöd.
Nyligen presenterade forskaren Sara Thunborg från Örebro universitet en avhandling om att unga brottsoffer inte får tillräckligt stöd av samhället. Det finns stöd i form av brottsofferjourer, socialtjänsten, polis och skola. Men ofta slussas offer och anhöriga runt mellan olika instanser. Det leder till misstro och frustration. Thunbergs förslag är att samhället måste koordinera hjälpen bättre och att information om möjligt stöd bättre når de berörda, vilket inte är självklart.
Sverige är ett välorganiserat land men vår förmåga att samverka mellan olika myndigheter är bristfällig. Brottsoffer är människor i kris och de förtjänar bättre än att bli ombedda att prata med någon annan myndighet. Ingen vill ta ansvar.
Alla partier i riksdagen har i sina budgetar ökat anslagen till brottsoffer. Det är bra. Men tilltron till samhällets rättsvårdande myndigheter bygger på vad de samlat förmår göra för de drabbade. Vackra ord hjälper ingen.
Många upplever att samhället ger bättre stöd till förövarna än de drabbade, särskilt unga gärningsmän, särskilt om de inte är straffmyndiga 15 år gamla, vilket är stötande. Det påtalar behovet av bättre och mer samlat stöd till de som drabbas av våld och brott.
Det är en mycket allvarlig trend att allt fler unga begår övergrepp mot andra. Skolorna klarar mycket men inte allt. Här behöver skolledare få bättre lagstöd, resurser och utbildning att i samverkan hantera det ökade våldet i skolmiljön. Inga barn ska vara rädda för att gå till skolan för att möta förövare som utsatt dem för fysiskt och psykiskt våld.