I Sverige tar vi demokratin för givet. I andra länder dör människor i kampen för demokratiska rättigheter.
Nyligen firade vi i Sverige hundra år av demokrati. Det är ett historiskt landmärke som säger mycket om Sverige. Vi ska vara stolta, och värna och stärka vår demokrati.
Demokrati utgår från idén om politisk jämlikhet. Alla ska ha möjlighet att vara med och påverka. Men det förutsätter att de som har rösträtt nyttjar sin rätt.
Vi har ett högt valdeltagande i Sverige om vi jämför med andra länder. Men de senaste valen visar stora skillnader mellan olika kommuner och stadsdelar. I förra valet röstade endast 48 procent i valdistriktet Hermodsdal-Gullviksborg i Malmö. Tjugo minuter bort i Lomma kommun låg valdeltagandet på över 90 procent. Det är ojämlikhet och visar segregationens och utanförskapets obehagliga ansikte. Vår demokrati har utmaningar som vi måste ta på större allvar.
I valrörelsen har tonläget blivit alltmer tillspetsat med kraftfulla beskyllningar från såväl regeringssidan som oppositionen. Budskapet är att de andra har fel, medan vi kommer förändra Sverige till det bättre bara ni röstar på oss och vi vinner. Politiken handlar alltmer om smarta köpta kommersiella kampanjer i sociala medier och olika jippon än ett ansvarsfullt samtal om vår tids ödesfrågor. Den kan alltmer liknas vid ett tivoli med sviktande förtroende.
Människor i de slitna förortsområdena känner sig svikna. De attraheras inte av politikernas gästspel. Det lovas miljardinvesteringar efter valet. Många undrar om det är sanning eller bara ett spel för gallerierna för att få fler röster. Det bidrar inte till att fler vill rösta i områden med redan lågt valdeltagande.
Samtidigt har hoten ökat mot politiker och förtroendevalda vilket gör att färre är intresserade av att engagera sig politiskt. Det bidrar till att urvalet av politiker är begränsat och inte så demokratiskt. I praktiken är det några få promillen av befolkningen som faktiskt utser namnen på valsedlarna. De mest lämpade kommer aldrig med på någon valsedel. Möjligheten att kryssa på en kandidat är bra men det är trots allt få som lyckas få tillräckligt med kryss att de blir valda.
Trots befogad kritik mot de etablerade partierna så kvarstår faktum att den som avstår att rösta inte kan påverka hur Sverige ska styras. Även de som inte bryr sig påverkas av valresultatet.
Valet på söndag äger vi tillsammans. Det är demokratins högtidsstund. Varje giltig röst räknas och har betydelse. Rösta!
Aleksander Gabelic är samhällsdebattör