Henrik Hall: EU kan aldrig ersätta nationalstaten

När SVT i måndags presenterade uppgiften att Sverige ska tvingas in i euron senast 2025, tog det med all rätta hus i helvete.

Euron. Inget blomstrande projekt och definitivt inget som Sverige ska tvingas med i.

Euron. Inget blomstrande projekt och definitivt inget som Sverige ska tvingas med i.

Foto: Michael Probst

Krönika2017-05-25 15:00
Detta är en ledare. Correns ledarsida är borgerlig. Tidningen står fri och obunden från alla partier.

Uppgiften kom från Frankfurter Allgemeine Zeitung som i sin tur citerade ett "reflektionspapper" från EU-kommissionen. Sådana papper är visserligen allt annat än bindande vilket syns på namnet, men reaktionen blev ändå stark. Uppgiften visade sig sedan inte alls stämma, men det betyder inte att det inte alltid finns skäl att vara orolig för EU:s utveckling.

Nej, ingen kommer naturligtvis kunna tvinga in Sverige i euron. Det går inte. Men det råder ingen tvekan om att kommissionens ambition är att Sverige ska införa valutan. Det råder heller ingen tvekan om att det finns ambitioner om en EU-skatt, ett EU-försvar, en socialförsäkring för EU, som delvis håller på att införas i och med EU:s sociala pelare och en gemensam finanspolitik. Det finns dem som vill ha presidentval i EU, som vill att Storbritanniens platser i parlamentet ska ersättas av 73 supranationella parlamentariker som väljs gemensamt i valkretsen EU.

Det råder, kort sagt, ingen tvekan om att det finns väldigt många som vill att EU ska bli en federal statsbildning som ersätter de nationella parlamenten och regeringarna som den högsta statsmakten för européer. Det vore en utomordentligt dålig idé.

Demokrati betyder som bekant folkstyre, och EU har visserligen ett styre, men saknar ett folk. Det gör de av flera skäl, varav det mest framträdande torde vara att vi inte talar samma språk. De flesta svenskar kan varken tyska, franska eller spanska, åtminstone inte tillräckligt bra för att göra sig förstådda på en jämlik nivå med infödda talare. Därtill finns det 27 olika institutionella traditioner som alla uppstått i unika traditioner genom århundraden. Det finns ingen anledning att ovanifrån påtvinga en ny federal statsbildning och det kommer heller inte fungera.

Hur många teorier det än finns om statsstyrning och demokrati är det när allt kommer omkring främst en empirisk kunskap, inte teoretisk. Det är inte givet att den nationella demokratin ska fungera, och det har den sannerligen inte alltid gjort. Olika typer av expertstyren eller korporativa modeller kan i teorin se bättre ut men slutar allt som oftast i katastrof. Vi har nationell demokrati eftersom det fungerar, eftersom det gör gott, inte för att det ser bra ut på pappret.

Den Europeiska unionen är i grunden bra, men den tar sig vatten över huvudet. Det gjorde den med Lissabonfördraget och med euron. Euron kommer inte på många år erkännas som det fullkomliga misslyckande det är och kommer därför dra ner unionen i fördärvet ytterligare. Bland euroländerna kommer en gemensam finanspolitik skapas och en EU i två olika hastigheter.

Sverige har mycket att vinna på att endast implementera de fyra friheterna, fri rörligheter för människor, varor, kapital och tjänster och inte låta oss dras ned i något annat. Det är då EU är som bäst, det är där EU behövs. Men värna subsidiariteten. Rätt beslut ska fattas på rätt politisk nivå - det innebär att så få som möjligt ska fattas på europeisk nivå.

Växer sig EU för starkt kommer det kollapsa under sin egen vikt. Det vore väldigt synd.