En mardröm att åldras som hockeyspelare idag

Det har blivit en mardröm att åldras som hockeyspelare. Klubbarna bör därför vara försiktiga med långtidskontrakt med 30-plussare.

Christer Kustvik.

Christer Kustvik.

Foto: ÖM

Krönika2020-01-18 10:20
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Utvecklingen med snabbare hockey än någonsin, och fler hjärnskakningar än någonsin, är brutal mot spelets 30-plussare.

Förr, fram till för bara några år sen, hade många hockeyspelare en bra karriär upp till 36-37-årsåldern. Idag är det ytterst få som håller så länge. Och tiden då NHL-proffs kunde vända hem till Sverige på ålderns höst och dominera i SHL/elitserien i flera år är definitivt över.

Topp 3 i NHL:s poängliga är 23, 24 och 24 år och topp 3 i SHL:s poängliga är 28, 25 och 24.

Topp 3 i NHL:s målvaktsliga är 22, 33 och 24 år och topp 3 i SHL:s målvaktsliga är 29, 27 och 29.

Ni som kan er hockeyhistoria vet att det inte alltid sett ut så.

Sveriges bästa back under 2010-talet, San Josés Erik Karlsson, är 29 år och dominerar inte alls i världens bästa liga så som han gjorde tidigare.

I en intervju med Expressen i juldagarna sa han:

– Det var mycket roligare förr. Det är inte samma hockey. Tempot var lite långsammare förr, så man kunde ju spela lite. Nu är det lite för snabbt, folk hinner inte riktigt med. Det händer inte så mycket mer nu än att du chippar puckar och sedan försöker jaga ifatt dem. Förr var det mer passningar blad till blad, du kunde hålla i pucken och skapa öppna ytor. Nu är spelet så snabbt och det finns inte tillräckligt många spelare, som kan hantera tempot.

Få vågar tala så öppet om utvecklingen i stora, mäktiga NHL som Karlsson:

– Det är en helt annorlunda liga nu än när jag kom in i NHL. Jag har ju några år kvar, så det gäller att anpassa sig om man ska hänga med.

Att se Connor McDavid och Nathan MacKinnon dominera i NHL är som att titta på tv-spel. Det går overkligt fort. SHL är också snabbare än någonsin om än på en lägre nivå än NHL. Problemet i Sverige är att spelkvalitén blivit ännu mer lidande när tempot skruvats upp. Misstagen, felpassningarna, blir ofta för många för att vara underhållande.

Samtidigt pensioneras spelare efter spelare i förtid på grund av problem med hjärnskakningar. I fjol var det, enligt svensk hockeys egen statistik, 70 hjärnskakningar på 360 SHL-matcher. Det märkliga i den statistiken var att den visade att 139 landslagsmatcher samma säsong bara innehöll två hjärnskakningar.

SHL-domaren Morgan Johansson, projektledare för svensk ishockeys projekt för nollvision gällande hjärnskakningar, kommenterade studien till Aftonbladet:

– Folk har sagt att antalet hjärnskakningar beror på snabbheten i ishockeyn, men det här dödar ju det eftersom internationella ishockeyn är ännu snabbare. Det kan bero på är att det är större press här hemma hos spelare, ledare och föreningar, det är mycket mer pengar som står på spel här hemma än i ett VM eller JVM och så vidare. Sedan tror jag också att det handlar om attityden, att killar och tjejer på landslagsuppdrag har annat beteende än i klubblaget.

Oavsett vad hjärnskakningarna i svensk hockey beror på så förkortar de många karriärer och är en stor anledning till att det blivit så brutalt att åldras.

Alla förstår målvakternas betydelse i ishockey och är det någonstans man ser en föryngring så är det där. I SHL:s målvaktsliga är bara en på topp tio över 30 år (Malmös Oscar Alsenfelt, 32) och tidigare toppmålvakter som LHC:s Jonas Gustavsson, 35, Växjös Victor Fasth, 37 och Färjestads Markus Svensson, 35, ligger på plats 11, 13 och 18. 

Så vad göra om man är sportchef och ska bygga ett framgångsrikt SHL-lag? Jag tycker att man ska 1) satsa ungt och 2) vara försiktig med långtidskontrakt med 30-plussare.

Jag tror exempelvis att Leksand är mindre nöjt med Patrik Zackrissons fyraårskontrakt nu än när det presenterades för ett halvår sen. 32-årige Zackrisson har svarat för fyra mål och fem assist på 33 matcher och har 3,5 år kvar på kontraktet.

Vore jag Niklas Persson, sportchef i LHC, skulle jag därför skriva tvåårskontrakt med Jonas Junland, 32. Men vore jag Junland skulle jag förstås kräva fyra år för att skriva på.

LHC:s stora fördel är, som förre klubbdirektören Mike Helber påpekade i en Correnintervju i veckan, att klubben byggt en av Sveriges bästa ungdoms- och juniorverksamheter. Det gäller att SHL-laget fortsätter våga plocka upp och satsa på spelare från juniorlaget, som de gjort med Simon Lundmark, 19, i fjol och William Worge Kreü, 19, i år.

I eftermiddag möts LHC och Växjö i Saab arena. Jag tror LHC vinner och jag tror laget slutar tolva efter 52 omgångar. Alltså ungefär där de flesta tippade laget inför säsongen.

På stora bilden har världens bästa hockeyspelare, Connor McDavid, just passerat Erik Karlsson. "Spelet var roligare förr" tycker Karlsson. Uppe till höger Jonas Junland, som är på väg till LHC, och nedan LHC-målvakten Jonas Gustavsson. "Vore jag Niklas Persson, sportchef i LHC, skulle jag skriva tvåårskontrakt med Jonas Junland, 32." skriver Christer Kustvik.
På stora bilden har världens bästa hockeyspelare, Connor McDavid, just passerat Erik Karlsson. "Spelet var roligare förr" tycker Karlsson. Uppe till höger Jonas Junland, som är på väg till LHC, och nedan LHC-målvakten Jonas Gustavsson. "Vore jag Niklas Persson, sportchef i LHC, skulle jag skriva tvåårskontrakt med Jonas Junland, 32." skriver Christer Kustvik.