En ansträngande självupptagenhet

Varför inte stänga av möjligheten att se dig själv?

Av tidsskäl, klimatskäl och smittoskäl kommer vi fortsätta ha många möten digitalt.

Av tidsskäl, klimatskäl och smittoskäl kommer vi fortsätta ha många möten digitalt.

Foto: Sven Kanz/Geisler-Fotopress

Krönika2021-03-03 06:58
Detta är en ledarkrönika. Correns ledarsida är borgerlig. Tidningen står fri och obunden från alla partier.

Ett forskarteam på Standfords Virtual Human Interaction-labb har nyligen slagit fast varför videomöten – som många av oss numera är förpassade till – har en tendens att göra oss utmattade. En av de tyngsta faktorerna är att man ser sig själv i bild. 

Det är inte hälsosamt för en frisk människa att stirra på sig själv – exempelvis i en spegel - för länge. Efter bara tio minuters intensivt tittande börjar en annars mentalt stabil människa att fokusera på delar av sitt utseende som denna tycker mindre om, eller inte tycker om alls. Tänk dig om du satt i ett vanligt möte med andra personer och samtidigt hade en spegel framför dig så att du också såg dig själv när du pratade eller drack kaffe? En narcissists våta dröm måhända, men obehagligt för de flesta andra. 

Stanford-forskarna menade att ytterligare en aspekt tröttar ut oss. I digitala möten är deltagarnas ansikten ofta så stora i teams- eller zoom-fönstret att hjärnan tror att personen befinner sig mycket nära en själv. Så nära att den privata sfären inkräktas. Evolutionärt betyder en person på mycket nära avstånd en av två saker. Det ena är nära förknippat med reproduktion och i regel positivt. Det andra är att man är på väg att börja slåss, en känsla som naturligtvis kan öka stressnivåerna. 

I söndags gjorde årets första vårkänslor entré när vi kom ut. Vi gick inte in förrän till kvällen, barnens kinder var röda av all frisk luft, käpphästande och äppelträdsklippande. Vi har inga speglar i trädgården, så först på eftermiddagen upplyste någon mig om att jag haft färg i pannan hela dagen och ett pepparkorn mellan framtänderna. Det var en underbar dag. 

Corona har lärt oss mycket och satt livet i perspektiv. Den har förflyttat befintliga omvärldstrender årtionden in i framtiden. Vår möteskultur är sannolikt ett område som aldrig mer kommer att bli sig likt. Av tidsskäl, klimatskäl och smittoskäl kommer vi fortsätta ha många möten digitalt. 

Som det gamla ordspråket lyder, ingen är tommare än den som bara är fylld av sig själv. Så för att minska risken att vår moderna möteskultur skapar fler, måhända ofrivilligt, självupptagna och i förlängningen deprimerade framtidsmänniskor, bör vi vara medvetna om hur hjärnan fungerar.  

Inför resten av dina videomöten i veckan, varför inte förminska dina medmänniskor på skärmen ordentligt? Och stänga av möjligheten att se dig själv? Såvida du inte är Ikaros på väg mot solen, kommer det garanterat spara på din energi och förbättra din sinnesstämning.