Nog har ord makt över tanken. Minns bara ”systemskifte”, ett ord som fick den politiska debatten att glöda på 1980-talet. Efter ett halvt sekel av socialdemokratiskt samhällssystem behövde Sverige ett systemskifte, menade moderaterna i opposition. Friare regler för både enskilda och företag, konkurrens och variation.
Men, se, det som skulle bli ett trumfkort för oppositionen togs upp av den regerande socialdemokratin och blev till något ruskigt, oroande. ”Systemskiftarna” blev i grunden slagna. Och när det verkliga systemskiftet inträffade 1989 med Murens fall var det ingen som använde ordet.
Inte heller senare, nej det hette avreglering, friskolor, upphandling, vårdval, med mera. Men visst lever vi i ett annat sorts samhälle än för trettio år sedan. Ett i många avseende bättre och friare samhälle.
Men det är också ett samhälle som kräver aktivitet av medborgaren, som dessutom gärna ska ha litet tur i valet av skola och pensionsfond. Dessutom ger det nya spelrum också för bedragare med offentliga medel.
Dags för nytt systemskifte?
Njaae. I vart fall inte med det ordet. Däremot är det dags att sluta försöka plåstra och i stället backa tillbaka. Vi har ett skolsystem som visar att eleverna presterar sämre för varje mätning och att skillnaderna mellan skolor växer. Sjukvården organiseras om, kostnaderna stiger och missnöjet hos patienter likaså.
Besynnerliga brister uppdagas – som nu senast med sjukvårdsartiklar som inte levereras. En flora av myndigheter växer där somliga ska leverera, andra inspektera – och andra åter tillrättavisa och bötfälla.
Någonstans bland alla avgångna generaldirektörer, omplacerade tjänstemän och ”granskningar” finns en mylla för misstro och konspirationstänkande hos vanliga människor.
Det är ingen vacker bild (och då har jag ändå inte nämnt polisen). Där finns givetvis överdrifter men i grunden är den sann: Sverige – stat och kommuner – lever inte upp till våra gamla föreställningar om kompetens, oväld och respekt. Det är dags för ett skifte.
Ett skifte tillbaka till en likvärdig skola i offentlig regi. En sjukvård organiserad av staten, utförd av offentliga sjukhus och en öppenvård i kontroll av stat och kommun.
Myndigheter och offentliga verksamheter ska befrias från företagsvärlden – man ska inte konkurrera, inte göra ”vinst”, inte rekrytera HR- och PR-folk utan ha personalavdelningar och informationsdito.
Ja, det är en konservativ, rentav reaktionärt tillbakablickande idé. Den är likväl nödvändig. Sannolikt är vi flera som tänker så.