Därför höjer vi priset varje år

Varför höjer ni prenumerationsavgiften varje år? Det är en av frågorna jag svarar på här.

Ni är 182 000 östgötar som varje vecka läser Corren eller Corren.se och många av er hör av er till oss med frågor. Här svarar Christer Kustvik på de vanligaste frågorna.

Ni är 182 000 östgötar som varje vecka läser Corren eller Corren.se och många av er hör av er till oss med frågor. Här svarar Christer Kustvik på de vanligaste frågorna.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Krönika2020-02-22 12:00
Detta är en ledarkrönika. Correns ledarsida är borgerlig. Tidningen står fri och obunden från alla partier.

Ni som brukar läsa den här spalten vet att jag med jämna mellanrum svarar på läsarfrågor här.

Ert engagemang tycks aldrig sina så här är mina svar på era vanligaste frågor de senaste månaderna:

Varför måste man betala för att kunna läsa Corren.se?

– Av samma anledning som vi tar betalt för papperstidningen. Vi anser att vår journalistik och vårt redaktörade nyhetsflöde har ett värde och därför säljer vi det. Vid stora händelser med risk för allmänfara, som exempelvis sprängdådet på Ådalagatan förra året,  så öppnar vi artiklarna så att alla kan läsa. 

Varför höjer ni prenumerationsavgiften varje år?

– För att alla våra stora kostnader (löner, drivmedel och papper) ökar varje år. Corren har inget statligt presstöd, vi finansieras bara av prenumerationsavgifter och annonser. Därför måste vi öka våra intäkter när kostnaderna ökar.

Kan ni inte införa rabatt för mångåriga prenumeranter?

– Tyvärr ser vi inte i våra system hur länge man har varit prenumerant. Vår kundklubb Mera är vårt sätt att premiera lojala prenumeranter. Ju längre tid man är prenumerant, desto fler erbjudanden hinner man utnyttja. Bland de populäraste just nu är våra biljetterbjudanden till de östgötska elitlagens matcher, som till exempel LHC, där vi säljer biljetter till halva priset.

Varför publicerar ni artiklar på er Facebooksida när de bara kan läsas av prenumeranter?

– Dels för att visa våra prenumeranter som följer Corren.se:s Facebooksida vad som är extra intressant idag, dels för att visa de som inte prenumererar vad vi gör. 

Har ni ingen korrekturläsning längre?

– Vi arbetar med det vi kallar kompisläsning, att när skribenten är färdig med sin text så ska den läsas av en kollega innan den lämnas vidare till ansvarig redaktör eller chef som också läser texten. Mänskliga faktorn gör att det ändå kan bli fel. Så har det alltid varit och så länge det är människor som skriver och läser så kommer det alltid att vara så. Vi blir alltid väldigt besvikna när vi ser korrekturfel i det publicerade, så det är ett ständigt pågående förbättringsarbete hos oss.

Varför har ni så mycket sport i tidningen?

– En dagstidning består av en bred mix av innehåll där ytterst få läser allt. Det speciella med sport är att de ointresserade ofta är väldigt ointresserade, och då kan det störa med det innehållet i tidningen. Sporten har haft ungefär samma utrymme i många årtionden nu. När vi hade stor tidning på 70-, 80- och 90-talen, så kallat broadsheetformat, så hade vi mesta tiden tre sidor sport tisdag-lördag och sex sidor på måndagar. Sedan vi 2005 gick över till det mindre formatet, tabloid, har vi mesta tiden haft sex sidor tisdag-lördag och tio sidor på måndagar.

Varför har ni så mycket Norrköping i tidningen?

– För att majoriteten av våra läsare vill ha nyheter från Norrköpingsområdet både i tidningen och på Corren.se. Våra lokala nyhetssidor följer ett bestämt format varje dag och det ser ut så här: Linköping 5-6 sidor, Norrköpingsområdet 1-2 sidor, Mjölby/Boxholm/Ödeshög 2 sidor, Motala/Vadstena 2 sidor, Kinda cirka 1 sida, Åtvidaberg cirka 1 sida. Dessutom har vi en del artiklar från nordöstra Småland, som vi vet önskas av våra prenumeranter i södra Östergötland.

Hur många läser Corren?

– Enligt Orvesto Konsuments räckviddsmätning för helåret 2018 så har Corren och Corren.se tillsammans 182 000 läsare varje vecka. 

Vem avgör vilka insändare som publiceras?

– Ytterst är det vår ansvariga utgivare, Öst Medias publisher Anna Lindberg, men i praktiken har hon delegerat ansvaret till vår insändarredaktör. Redaktören gör ett urval utifrån aktuell debatt och rådgör vid behov med utgivaren.

Hur länge kommer ni att ge ut papperstidningen?

– Så länge som människor vill prenumerera på den och så länge vi ser att den går att distribuera till en kostnad som inte kräver en dramatisk höjning av prenumerationsavgiften. Ni är fortfarande 40 900 som prenumererar (enligt TS 2018), så intresset från er läsare är starkt. Dessutom: Att vårt distributionsbolag Svensk Hemleverans har lyckats med satsningen Early Bird, där man levererar paket under morgonens tidningsutdelning, är goda nyheter för den totala distributionsaffären.

När kommer ni med en bättre app?

– Under våren om allt går som det ska. Prio ett är att göra den nya appen mer driftsäker än vår nuvarande. Dessutom kommer vi med en ny e-tidningsteknik till våren. Den blir betydligt mer användarvänlig än den vi har idag.