Sverige behöver färre kommuner

Den kommunala servicen är inte likvärdig.

Kommunen har ansvar för många olika områden.

Kommunen har ansvar för många olika områden.

Foto: Jessica Gow/Lukas/Fredrik Sandberg/TT

Krönika2022-05-13 06:00
Detta är en ledarkrönika. Correns ledarsida är borgerlig. Tidningen står fri och obunden från alla partier.

I SVT:s lördagsunderhållningsprogram Muren tävlar allmänbildade människor mot en ”mur” av kända experter inom olika områden såsom sport, vetenskap och samhällsorientering. I den tredje säsongens första program barrikaderades muren av bland andra Henrik Kruusval, programledare för Landet runt. En av hans omgångar rasade ner i utslagsfrågan: Hur många kommuner finns det i Sverige? Utmanaren svarade 69 kommuner. Landet runt-experten kallade frågan ”smärtsam”, men gissade nära på 267.

Rätt svar är 290. Så många kommuner är vårt lilla land, med drygt 10 miljoner invånare, indelat i. Stockholm har nära en miljon invånare och är förstås störst. Minst är Bjurholm i Västerbotten. Där bor 2 395 personer (SCB). Störst av Östergötlands 13 kommuner är Linköping med 165 000 invånare. Ydre är minst med 3 965. Variationen är inte det främsta problemet, utan att antalet småkommuner är så många. Mediankommunen i Sverige har 16 000 invånare.

Kommuner har ett säreget stort och komplicerat ansvar att leverera välfärd till invånarna. Skola och äldreomsorg förstås, men också vuxenutbildning och försörjningsstöd. Kommunen ansvarar även för tillståndsprocesser, mark- och fastighetsplanering, avlopp och sophantering. Med mera. Allt bekostat av skattemedel. Vitala företag och en befolkning som går till jobbet, är med andra ord livsavgörande för en kommun.

Kvaliteten på den kommunala servicen ska inte avgöras av var du bor, välfärden i Sverige ska vara likvärdig. Men många mindre kommuner har det tufft. Skillnaderna mellan ekonomiskt starka och svaga kommuner ökar i takt med höjda krav på kompetensförsörjning, investeringsförmåga och hållbar omställning – samtidigt som många kommuner kämpar med utflyttning och en åldrande befolkning.

Inför höstens val tycks det svårt att locka kandidater till fullmäktige. En del partier får inte ihop listor alls. Trögast går det för Miljöpartiet som lämnar walkover i 79 svenska kommuner (DN 3/5). Med tanke på det tunga ansvar som kommunerna bär är frågan om närdemokratin verkligen blir vinnare.

För närdemokratin och det kommunala självstyret är något värdefullt. Våra nordiska grannar har nått slutsatsen att mellan 20 000 och 30 000 invånare är nödvändigt för att bedriva effektiv kommunal verksamhet. I Sverige har vi hittills satsat på självstyre, skattehöjningar och kostnadsutjämningar mellan rika och fattigare kommuner. Inför kommande mandatperiod bör nyvalda politiker verkligen ta sig en funderare på om det inte är dags att minska de där 290 till… tja, varför inte 69.

Maria Björk Hummelgren är näringspolitisk chef på Östsvenska Handelskammaren.