Correns ledare får ofta med tennisens betydelse i samhällslivet, Det är en sann glädje att läsa. Det kan jämföras med professorn Lars Gustafsson entusiasm för tennis som beskrivs i hans bok "Tennisspelarna" i vilken han lyfter fram vad en utomjording skulle imponeras mest av människan. Det är Mozarts opera "Don Juan" och tennisserven. Gustafsson menar att tennisserven i sig är genialisk. ”Den är ordlös och ställer oss nakna inför vår egen existens”. Ja, om vi ens träffar bollen!
Coronaviruset sprider sig över världen med förödande konsekvenser för människor och ekonomi. Gränser stängs, länder och människor sätts i karantän. Detta gäller även de flesta som älskar att spela tennis. Sverige som ofta följer andra och gärna lutar sig mot övriga nordiska länder har hamnat i den ovanliga rollen att plötsligt vara den udda fågeln i det internationella samarbetet. Sverige får internationell kritik och kallas det ”svenska experimentet”.
Coronaviruset och dess konsekvenser har många ansikten. I tennisvärlden ställs Wimbledon in och alla internationella tävlingar för proffsen samt juniorerna. Vi är en tennisfamilj som följer tennisens vardag i andra länder. Det sägs ofta från Folkhälsmyndigheten att skillnaden med våra nordiska grannar inte är så stor. Uppenbarliga skillnader finns.
De danska och norska tennisförbunden har hittills förbjudit träning och tävlingar. I Norge ska bananläggningar vara stängda med hänglås. I Kroatien är allt stängt. Barnen får smyga ut på torg, rita upp med en tennisplan med krita och sätta upp en tvättlina som nät för att kunna spela. Om någon blir påkommen att spela rycker polisen ut med blåljus. I Tyskland har spelare bötfällts för olovligt spel.
I Sverige har vissa tävlingar ställts in men inte alla. Träningar fortsätter i stort som vanligt med att Folkhälsomyndighetens rekommendationer finns uppsatta på anslagstavlor och entrédörrar. Vi är konflikträdda i Sverige. Nu står vi upp för våra metoder mot coronaviruset trots en förundrad omvärld. Det är också en styrka.
En tennisjämförelse må vara en petitess, men trots allt en bild av hur olika hanteringen av coronaviruset slår. Det visar att Sverige valt en annan väg. Om vi ”träffar bollen” rätt får framtiden utvisa. Kanske är vår väg inspirerad av Carl Love Almqvist dikt från 1838?
"Vad bjuder oss uppriktigt Afrika? / Vad visa kan Amerika? / Vad Asien? Vad allt Europa? / Jag trotsar öppet alltihopa. /
Men Skandinavien – det är alladar! / Blott Sverige svenska krusbär har."