Cecilia Stegö Chilò: Trump liknar inget

Jag har varit intresserad av politik i snart 50 år.

Donald Trump. VD för America Inc.

Donald Trump. VD för America Inc.

Foto: TT

Krönika2017-01-24 08:55
Detta är en ledare. Correns ledarsida är borgerlig. Tidningen står fri och obunden från alla partier.

Jo, jag började väldigt tidigt. Jag har fått förmånen att studera i och rapportera från många länder, träffat alla möjliga typer av politiker och några av de allra största. Jag brukar rätt snabbt förstå "what’s cooking".

Men jag har fått kämpat med förståelsen av Donald J. Trump.

Vad är det här för person? Vad driver honom? Varför ger han sig in i strider som politiker normalt skyr som elden? Först när jag såg det redan berömda talet på CIA i lördags ramlade polletten ner.

Han är verkligen en företagare och affärsman. Han talar som en, knyter an som en och peppar som en. Det förklarar varför han inte höll sig till protokollet utan talade till CIA folket som till en grupp anställda - som om de självklart står bakom honom och också vill ta den där storordern.

Och trots omvärldens häpnad, hån och hat har han inget som helst behov av att vara någon annan. Han kommer inte bli presidentmässig såsom vi känner och använder begreppet. Han kommer fortsätta göra små "stops", även på tunga institutioner, kafferumsprata lite utan manus, bygga stämning och ge sig på motståndarna.

Han kommer troligen också styra USA som en VD styr sin koncern - genom sin ledningsgrupp som han litar på. Själv kommer han antagligen framför allt bli ambassadören för sin egen administration. Han gillar att kampanja.

Om han inte avsätts av någon oegentlighet kommer fortsätta att göra det i fyra år. Han kommer verkligen att ta det till synes obegripliga kriget mot media. Han kommer inte att lugna ner sig därför han tycker att medierna är skadliga på riktigt. De förstör stämningen i America Inc.

Som jag ser det är det lika bra att börja vänja sig. Trumps presidentskap kommer inte likna något annat. Det blir intensivt med aktivitet och motsättningar. Det finns skäl att tro att kongressen dras med i energin kring presidenten och att de två kommande åren av majoritet kommer att utnyttjas till att göra stora förändringar.

Jag har genom åren lärt mig att politiker och framför allt företagsledare faktiskt oftast försöker göra det de säger. Trump må ha varit både otydlig och motsägelsefull men det finns en fullt begriplig huvudinriktning i hans budskap. Han kommer att sänka skatter, avreglera och satsa på infrastruktur. Han kommer utvisa brottsliga invandrare, kanske bygga muren.

Han kommer vilja omförhandla handelsavtal, trappa upp kriget mot IS och lägga ut en trevare till Moskva. Han vill att Nato-länderna ska betala för sig och struntar i klimatfrågan. Han kommer lägga mycket tid på att få företagsledare att investera och satsa i USA.

Många amerikaner kommer att reagera starkt. I Europa kommer människor förstå och sympatisera med protesterna. Men de som inte förstår stödet till Trump förstår heller inte Amerika. Många är beredda att ge den nya presidenten en chans.

Nu kommer det att handla om resultat. Det vet Trump. Vinna eller försvinna. Det är hans värld, hans språk.