Att äga båt sägs vara som att stå i duschen och riva sönder tusenlappar. Det gäller dock inte alla. Några får kalaset betalt av det gemensamma. Om du har en stor båt som du använder för att dra ett tungt trålnät fram och tillbaka över Östersjön så är vi skattebetalare utomordentligt generösa.
Enligt kalkylen jag fick i uppdrag att göra under sommaren uppgår de skatter som industrifisket i Östersjön betalar inte ens till en tiondel av de subventioner och utgifter staten ställer upp med. I själva verket är statens kostnader för industrifisket avsevärt större än hela dess förädlingsvärde.
Som ägare till en sådan båt får du en mängd olika stöd för utrustning och anläggningar. Självfallet betalar du ingen bränsleskatt. När det är dåligt väder har du en extra generös a-kassa. Allt detta bjöds på av omtanke om pittoreska fiskebåtar med hemmahamn i kustsamhällen.
I stället tar industrifiskebåtar lejonparten av fisken. Torskbeståndet är nu så litet så att det sent omsider har införts totalt fiskestopp, möjligen för sent. I stället dammsugs nu Östersjön på sill och strömming. Eftersom människor inte får äta den används den bara som fiskmjöl för olika djurfoder. I farans riktning ligger nu att även sillbestånden kollapsar.
Svenska ansvariga ministrar och även myndigheterna - Jordbruksverket och Havs- och Vattenmyndigheten har regelbundet hävdat att yrkesfisket bidrar till en levande kust och skärgård och skapar arbetstillfällen. Men de undersöker aldrig hur det verkligen förhåller sig. I stället påstår de att det är medias fel att fisket får ett oförtjänt dåligt rykte.
Sent omsider har dock de få småskaliga fiskare som är kvar runt Östersjön insett att de stora drakarna rycker undan mattan för dem. I analysen räknar jag på scenarier där industrifisket stoppas fram till att bestånden har återhämtat sig till samma nivå som rådde på 1990-talet. Det skulle ge ett uppsving för det småskaliga yrkesfisket och fritidsfisket. Försiktigt räknat skulle samhället vinna en halv miljard kronor om året på det.
Man kan jämföra med Öresund, där trålning varit förbjuden sedan länge. Det småskaliga yrkesfisket och fritidsfisket får upp mångfalt mer fisk än längs Östersjökusten. Dessutom blir det matfisk av god kvalitet i stället för fiskmjöl.
Det är hög tid att sluta hälla pengar i sjön, så att säga. Ett självklart första steg är att myndigheterna själva börjar räkna i stället för att rabbla fraser och att ansvariga ministrar talar klarspråk.