Försvarsmakten ska etablera ett it-förband i Linköping. Det meddelade överbefälhavare Micael Bydén i veckan. Namnet blir 2:a it-försvarsförbandet, förkortat 2 ITF, och placeringen kommer att vara på Malmen.
Till skillnad mot tidigare förband förlagda i Linköping – som I 4, A 1, och T 1 – är den nya verksamheten kanske aningen mer svårgreppad. Det beskrivs som ett typ av förband som är utformat för att föra väpnad strid på cyberarenan. Vad betyder då det?
Det lär handla om att förhindra att Försvarsmaktens egna datasystem slås ut av hackerattacker samt att ha kunnandet för att slå ut andras system. Behovet av den här typen av förmågor växer också i takt med att allt fler prylar och verksamheter digitaliseras och kopplas upp mot nätet. It-attacker är numera en självklar del av vår tids konflikter. Exempelvis slog en hackerattack i fredags ut ett antal ukrainska regeringssajter.
En grupp fientligt inställda hackare kan utan att avlossa ett enda skott orsaka enorm skada. Det är bara att tänka på konsekvenserna om elnätet, järnvägens signalsystem eller region Östergötlands datasystem skulle slås ut eller tas över. Än otäckare blir den tanken om cyberangrepp föregår ett väpnat angrepp.
Att rusta Sveriges försvar mot cyberattacker är dock inte bara en fråga för militären. Det är angeläget för hela samhället. En blixtbelysning av behovet gavs under förra året. Då slog en it-attack ut kassasystemet för många av landets 800 Coop-butiker, som tvingades hålla stängt i dagar. Mer robust än så är inte vår livsmedelsförsörjning.
Ett annat exempel på hur sårbart just dagens livsmedelssystem är gavs förra året i USA. En hackerattack riktad mot den globala slakterikoncernen JBS slog ut viktiga delar av koncernens produktion i Nordamerika och Australien. När produktionen stannade blev läget snabbt allvarligt. Hela försörjningskedjor inom livsmedelsbranschen hotades av kollaps och Vita huset kopplades in.
Den här sårbarheten är baksidan av dagens centraliserade och transportberoende livsmedelssystem. Redan 2013 konstaterade en studie från Institutet för jordbruks- och miljöteknik att en halvering av tillgången på diesel leder till svält i Sverige. Traktorer liksom foder- och djurtransporter är nödvändiga för att dagens storskaliga livsmedelshantering ska fungera. Men en liknande effekt som dieselbrist skulle nog utslagna datorer på mjölkbilar och tröskor leda till. Stannar en kugge i maskineriet stannar allt.
Så ska Sverige på allvar rusta försvaret behövs mer än ett nytt it-förband på Malmen. Och högt upp på listan över vad som bör göras står att minska sårbarheten inom livsmedelsförsörjningen, som är en av våra mest samhällskritiska verksamheter.
Att svensk matförsörjning är sårbar för it-attacker konstateras i en rapport från Linköpings universitet, som presenterades på Vreta kluster i september förra året. På det seminarium som hölls då framträdde en mörk bild av läget.
Gårdarna blir alltmer beroende av digitala system. Datorer styr traktorer, mjölkrobotar, fältmaskiner, fodersystem och ventilationsanläggningar. Trots det verkar det helt saknas ett samordnat nationellt arbete för att stärka beredskapen. Lantbruken blir även för varje dag alltmer avhängiga av ett fåtal system, i och med att enbart ett fåtal märken på allt från tröskor till mjölkrobotar dominerar. Så om ett system slås ut riskeras många gårdar att bli drabbade.
Om matproduktionen och matleveranserna slutar att fungera är andra försvarssatsningar heller föga värda. Matproduktionen framstår i det här ljuset som ett av svenskt försvars svagaste länkar.
Den satsning som görs i Linköping på ett nytt it-förband borde följas upp med en satsning på ett center för stärkt it-säkerhet inom svensk livsmedelsförsörjning. Och även för en sådan etablering borde Linköping vara ett förstahandsval. Här finns – som konstateras av försvaret i samband med etableringen av it-förbandet – ett bra geografiskt läge, infrastruktur och universitetet med sina spetsutbildningar. Vidare finns här Totalförsvarets forskningsinstitut och en rad företag som verkar inom it-säkerhet. För en totalförsvarssatsning inom livsmedelsberedskap finns även en bred kompetens – inte minst på Vreta kluster och på Linköpings universitet, tack vare det jordbrukstekniska innovationsprojektet Agtech 2030.
Ska den svenska försvarsförmågan stärkas behövs det nya it-försvarsförbandet på Malmen. Men även cybersoldater behöver mat.