Alla är inte vem som helst

Vem som helst kan bli miljonär före 30 års ålder, men inte alla.

Att en del verkar lyckas bättre än andra, exempelvis genom att samla guld och rikedom, kan ge upphov till personlig avundsjuka.

Att en del verkar lyckas bättre än andra, exempelvis genom att samla guld och rikedom, kan ge upphov till personlig avundsjuka.

Foto: TT

Krönika2021-06-02 06:06
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Att alla människor har rättigheter betyder inte att alla kan garanteras det liv de önskar, eller ens ett liv utan motgångar, olyckor och sorg. De flesta ser frihet som något eftersträvansvärt, åtminstone för egen del. Frihetens nackdel är att den inte ger något svar på frågan: vad bör göras? 

I den amerikanska självständighetsförklaringen finns formuleringen ”rätt till liv, frihet och sökande efter lyckan”. Som politiskt dokument är det kanske världshistoriens vackraste formulering, även om det i samma dokument inte tillerkändes samma rätt för kvinnor eller de slavar som levde i ett orättfärdigt system i ytterligare 80 år. 

Kampen för formella rättigheter är på flera håll i världen avslutad, men i många länder vill inte de styrande att de egna invånarna ska ha rätt till frihet. Och i praktiken förekommer även i demokratier förslag som går ut på att politiken inte ska behöva respektera rätten till liv, frihet och sökande efter lyckan. 

Ett av skälen till dessa motsättningar – förutom egen makthunger – är att många förväxlar ”alla” med ”vem som helst”. Att vem som helst kan bli statsminister eller president betyder inte att alla kan bli det. Vem som helst kan studera på universitet, men inte alla. Vem som helst kan bli miljonär före 30 års ålder, men inte alla. Att en del verkar lyckas bättre än andra, kan ge upphov till personlig avundsjuka eller att något politiskt måste göras för att det ska kännas mer rättvist.

Men varken livet i stort eller vackra politiska ambitioner är någon garanti för ett perfekt resultat, ett lyckat utfall eller ens ett anständigt liv. Grovt skissat finns det en motsättning mellan en politisk höger som betonar det personliga ansvaret och att motgångar inte kan skyllas på andra, och en politisk vänster som hellre ser strukturella förklaringar. 

För mer än hundra år sedan rådde däremot politisk oenighet om vilka som skulle ha rätt att rösta, kandidera till politiska uppdrag, driva företag, göra värnplikt, utbilda sig etc, men dessa rättigheter är idag inte exkluderande i Sverige. Den som inte röstar, startar företag eller skaffar en utbildning har full rätt att låta bli. Det betyder också att människor kommer att välja olika, beroende på föräldrar, uppfostran, läggning, information, motivation och vilja. En del kommer att offra allt annat för att förverkliga sin dröm, men de flesta av oss avstår sådana uppoffringar. 

Att alla har samma rättigheter är viktigt. Just för att vem som helst ska kunna söka sin egen lycka, i frihet.