Afghanistan kan bli ett nytt Syrien

De omedelbara effekterna av talibanernas framryckning är tydlig. FN-företrädare talar om förbrytelser som skulle kunna utgöra krigsbrott och brott mot mänskligheten, om att skolor och kliniker förstörs och att människor tvingas på flykt i ett land där redan över fem miljoner människor är internflyktingar.

Talibaner patrullerar i staden Farah.

Talibaner patrullerar i staden Farah.

Foto: Mohammad Asif Khan/TT

Krönika2021-08-12 06:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Vad som väntar på lite längre sikt är mer oklart. Ett scenario är att regeringen faktiskt lyckas samla sig till en motoffensiv och slå tillbaka talibanerna åtminstone från de stora städerna. Detta är det scenario USA:s president Joe Biden har utgått ifrån när han har försvarat beslutet att ta hem de amerikanska styrkorna. ”De afghanska ledarna måste samla sig”, sa han vid en pressträff nyligen. ”De måste slåss för sig själva och slåss för sitt land.” 
Ett annat scenario är att man når ett fredsavtal. Förhandlingarna har gått trögt sedan de inleddes 2020 och Anthony Cordesman, en amerikansk expert, beskrev förra året dessa förhandlingar som lika mycket en täckmantel för tillbakadragandet som ett försök att nå verklig fred. 
Om både alternativ 1 och 2 misslyckas tycks det återstå ett tredje, värstascenariot: att regeringen kollapsar och inbördeskrig utbryter. Detta bygger på att det finns motkrafter till talibanerna.
Vissa bedömare pekar på att det snarare är troligt att makthavare som hittills har allierat sig med regeringen kommer att hoppa av och göra överenskommelser med talibanerna i syfte att undvika en utdragen militär konflikt. Den hittillsvarande ordningen skulle vittra bort och ersättas av en där talibanerna styr, och ledande icke-talibaner tillgodoser sina intressen.
Vilket scenario som blir verklighet bestäms inte enbart av vilka vägval de olika aktörerna i Afghanistan gör, utan också vilka intressen som aktörer i omvärlden hävdar och hur.
Även om USA drar sig tillbaka militärt, har man intressen som inte kan ignoreras – av att landet inte återigen blir en bas för terrorism, till exempel. Kina, Ryssland och Iran påverkas också av utvecklingen och kan därför förutsättas vilja sätta sin prägel på den. Den amerikanske Afghanistanexperten Carter Malkasian skriver att det kan uppstå en konflikt som liknar inbördeskrigen i Libyen och Syrien, där olika stater stödjer olika sidor.
Få av dessa stater har demokrati eller mänskliga rättigheter högt på sin dagordning. Åtminstone i så måtto kan utvecklingen förutsägas med viss säkerhet. Många av de framsteg som har gjorts under de senaste 20 åren, exempelvis när det gäller kvinnors rättigheter, är hotade.