Mathias Sundin: May the force be with us

En ny rymdkapplöpning kan bli det första klivet på en mänsklig utvecklingsresa.

SpaceX Falcon 9. Lyfte mot skyn den 21 december.

SpaceX Falcon 9. Lyfte mot skyn den 21 december.

Foto: Craig Bailey

Kolumn2015-12-30 07:00
Detta är en ledare. Correns ledarsida är borgerlig. Tidningen står fri och obunden från alla partier.

Jag har varit lite sur för att jag inte var född och fick uppleva månlandningen och rymdkapplöpningen mellan USA och Sovjet. Vilken känsla det måste varit att följa detta jättekliv för mänskligheten.

Fast kanske är vi på väg in i en ny rymdkapplöpning. Ett par dagar innan julafton lyckades rymdbolaget SpaceX med något unikt; att landa en rymdraket. Något som experter länge sagt är omöjligt. Tim Urban, på bloggen Wait But Why, beskrev det som i att i en storm skjuta upp en penna över Empire State Building, vända den och landa den i en skokartong på andra sidan.

Att kunna återanvända en raket sänker naturligtvis kostnaderna dramatiskt. Om exempelvis Boeing var tvungna att bygga ett nytt flygplan inför varje flygning skulle en biljett kosta över 10 miljoner kronor. Denna kostnadssänkning gör rymden tillgänglig på ett helt annat sätt än tidigare. Värt att notera är att detta historiska ögonblick skapades av ett privat företag – inte av en statlig myndighet som NASA, eller någon nation. Vad vi ser nu är början på en ny rymdkapplöpning, där nationer säkert kommer spela en roll men framför allt företag och visionära entreprenörer.

Genombrottet för privata rymdresor kom 2004 då Burt Rutans SpaceShipOne vann Ansari X Prize efter att ha genomfört den första bemannade privata rymdflygningen. En hel industri har sedan utvecklats kring privata rymdresor, men först och främst tror jag många har insett att rymden inte är något som bara nationer kan ägna sig åt.

Efter att ha sålt PayPal satsade Elon Musk huvuddelen av sina pengar i SpaceX, med det långsiktiga målet att etablera en koloni på Mars. Det viktigaste att uppnå då var att få ner kostnaderna för rymdresor.

Musk är inte ensam. Amazons grundare, Jeff Bezos, äger ett annat rymdföretag, Blue Origin, som för någon månad sedan också lyckades landa en raket. Den var emellertid mindre, hade inte genomfört ett riktigt uppdrag som SpaceX:s raket och åkte inte lika högt upp – vilket just Musk var snabb med att påpeka.

Bezos var dock lika snabb med att välkomna Musk ”i klubben” för de som landat raketer. Musk och Bezos håller på att hamna i en rejäl rymdraketmätartävling. Det är något mycket bra, för vad vi verkligen behöver för att få ner kostnader och samtidigt öka innovation är konkurrens. På 1960-talet stod det mellan två supermakter, nu kommer konkurrensen uppstå mellan hundratals företag.

SpaceX:s landning är en symbol för vad mänskligheten kan uppnå. Både vad tusentals människor i flera generationer har uppnått i rymden, men också för vad en ensam människa med stark vilja kan åstadkomma. Håll ett öga på Elon Musk och hans kollegor och konkurrenter.

Den nya rymdkapplöpningen är igång. Inom tjugo år är det sannolikt att vi får se den första människan kliva ut på den röda planeten. Om vi dessutom lyckas etablera en koloni där blir klivet mycket större än Neil Armstrongs.

Jag är inte längre sur för att jag missade månlandningen. Gott nytt år – and may the force be with you.

Läs mer om