Jag älskar Swish. Jag älskar Shazam. Jag älskar Spotify.
Kort sagt. Jag älskar smart teknisk utveckling som gör livet enklare. Tänk så fascinerande människan är som kan uppfinna saker som flygplan – som transporterar hundratals resenärer bland molnen – eller betalningstjänster som Swish – som är blixtsnabbt överför pengar från mitt konto till en annans bara med några snabba klick i mobilen (ljusår från stenåldersbankernas sätt att jobba). För att inte tala om Shazam som lyssnar av och identifierar musik på några sekunder. Tänk att människohjärnor kan skapa tvättmaskiner som gör att vi slipper tvätta för hand och robotar som gör industrin säkrare. Hurra för människors kapacitet.
I Nobelpristider är forskning extra uppmärksammat och de som klurigt prövar, testar, tänker och finner lösningar belönas med en kort tid i ljuset. Varsågod, upp på scenen ni tystlåtna arbetsmyror! Där samhället oftast hyllar sångfåglar och fotbollstalanger får de kreativa nördarna med sina stetoskop, periskop och långa vetenskapliga artiklar äntligen vårt tack.
Detta är 140-teckensamhällets motsats. En glimt av tyngd, långsamhet och eftertanke. Klicksökeriets motpol, där forskning – som formulerats i decennier och kommer att leva lika länge – för en sekund kommer upp och går på galamiddag med kungen. Medan vi alla njuter av dess frukter som en härlig dessert har den där debatten på Twitter som levde i en halv dag för länge sedan förlorat sin glans och relevans.
Åh, forskning. Åh, forskare. Entreprenörer. Nytänkare. Uppochnertänkare. Bakochframtänkare. Tvärtemottänkare. Jag vill kyssa era fötter. Swisha er ett tack. Shazama ljudet av era tankar.
Forskning och entreprenörskap lever av nyfikenhet och öppenhet. När människor ser ett problem och tänker ”så där behöver det inte vara” och kommer på en alternativ lösning som gör livet enklare ska deras påhittighet hyllas och uppmuntras. Detta gäller i allt från skolans första dagar till arbetsmarknadens 8 till 17 och vardagens pyssel. De som inte fastnar i ”så har vi alltid gjort” utan rasande ryter ifrån förändrar världen.
I senaste The Economist kunde vi läsa att malaria håller på att utrotas. En robotiserad salladsfarm i Japan ger fler mat på bordet. Årets fysikpristagare ändrar (tydligen) vår syn på materiens innersta. Intelligenta modiga människor handlar där andra sitter på handflatorna. De gör där många pratar. Agerar själva där andra väntar på Någon Annan. Tack.
Om du har tid, titta på filmen ”Think different” på Youtube. Den visar bilder på genombrottspersoner som gått emot det rådande och vågat protestera, tänka nytt. En ljudslinga säger: ”När vissa ser dem som galningar ser vi genier. För de som är galna nog att tro att de kan förändra världen är de som också gör det.” Ja, de galna har genom tiderna avslöjat nakna kejsare och förbättrat livet för många.
Tack till alla forskare och entreprenörer, ni som vann i år – men även ni som inte får dra på er glittret för dans i Blå hallen eller briljera på Företagarnas gala; ni är ändå vinnare. Tänk så fint att ni finns.