På Liberalernas landsmötesmiddag på fredagen berättade Jan Björklund att det på ett av 70-talets landsmöten inte serverats alkohol till maten – vilket gjort en studentfest i närheten välbesökt...
Före detta Folkpartiet har en komplicerad historia vad gäller spriten. 1923 rådde stora interna stridigheter, främst i efterspelet efter folkomröstningen om rusdrycksförbud 1922 då de frisinnade (som önskade förbud) tågade ut från landsmötet och bildade eget.
2015 var det dock vin i glasen – och en av överraskningarna på landsmötet var att partistyrelsen kördes över i frågan om gårdsförsäljning av öl och vin. Och visserligen hade ledningen sagt nej till motionerna, men i kulisserna var det ändå många som viskande jublade över att landsmötet rebelliskt sagt ja. Ja, Liberalerna är i varje fall liberalare vad gäller alkohol än vad FP var. Eller snarare, mer realistiska.
Susanne Bäckman (L), som skrivit en av motionerna, argumenterade klokt. ”Att tro att monopolet är det mest effektiva sättet att komma åt alkoholens baksidor ter sig vara naivt".
Självklart har hon rätt. Att alkoholister vid tillåten gårdsförsäljning plötsligt kommer att hänga i klasar utanför östgötska gårdar, är inte troligt. Den som vill begränsa negativa konsekvenser av missbruk får se sig om efter andra metoder.
Hur reformen ska gå till är dock inte glasklart. Partisekreterare Maria Arnholm hade svårt att svara på det under pressträffen på söndagsmorgonen, men enligt de bifallna motionerna handlar det om egenproducerade produkter samt att försäljningen förslagsvis ska ske i samband med en föreläsning. Att komma kring EU:s regler tycks däremot inte särskilt svårt.
I Finland tillåts gårdsförsäljning och där har EU konstaterat att det sker i så liten skala att det inte hotar vare sig monopolet eller EU-rätten. Dessutom ställde EU-parlamentarikern Christoffer Fjellner (M) redan 2010 en fråga till EU-kommissionen om gårdsförsäljning skulle strida mot EG-rätten och fick nekande svar.
Tidigare har det varit Centerpartiet och Moderaterna som drivit på. De negativa har varit Kristdemokraterna och FP, men främst Socialdemokraterna. I december skrev folkhälsominister Gabriel Wiström (S) en debattartikel ihop med IOGT-NTO med formuleringen ”Vi vill fortsätta värna den restriktiva alkoholpolitiken” (Aftonbladet 12/12 2014).
Regeringen är tydligen ”vi” men nykterhetsrörelsen. Jojo.
Att Liberalerna nu bytt sida är välkommet. Detta är ett smart sätt att få liv i den östgötska landsbygden, att ge entreprenörer en chans att visa sin verksamhet för fler.
Det skålar vi för!