Centerns och Sannfinländarnas anhängare är lyckliga över resultatet i söndagens riksdagsval i Finland, men för övrigt andas kommentarerna besvikelse och osäkerhet. Ska landets kyliga och njugga atmosfär försämras ytterligare om det blir en regering med de tre största, Centern, Sannfinländarna och Samlingspartiet, är frågan många ställer efter valet.
"Bläddrar bland riksdagsmännen och konstaterar att Finland tagit ett rejält kliv mot stenåldern. De värdekonservativa segrade, de medelålders och äldre männen dominerar, miljön är satt på undantag och hälften av riksdagen är invandringskritisk", löd en kommentar på de sociala medierna när de 200 namnen i den nya riksdagen presenterades.
Centerns ordförande Juha Sipilä har den delikata uppgiften att sy ihop regeringen. Målet är att kunna presentera en regering i slutet av maj. Alla riksdagspartier vill vara med, oavsett om man hör till vinnarna eller förlorarna. Sipilä själv har inte heller uteslutit något parti utan förhandlar med alla övriga sju.
Till skillnad från Sverige idkar man inte blockpolitik i Finland. Det leder till att få partier vill gå ut med alltför hårda krav innan valet om vilken politik som ska föras och vem eller vilka man vill regera med. Valkampanjen har varit lam. Diskussionen har hettat till kring Ryssland och NATO, ekonomin är alltid på tapeten, men stora valfrågor har de inte blivit.
För fyra år sedan tog det tre månader att få ihop en regering, en regnbågsregering med sex partier från höger till vänster. Regeringsprogrammet på 140 sidor garanterade att alla fick något, men resultatet blev en regering som slets av konflikter.
Den nya regeringen kommer att tvingas ordinera en rad beska mediciner för att balansera den offentliga ekonomin och förbättra landets konkurrensförmåga. Ett sparprogram på sex miljarder euro har diskuterats och företagarna ropar efter en flexiblare arbetsmarknad.
Kanske just det är en anledning för Centern att bjuda in Socialdemokraterna till regeringen. Partiledare Antti Rinnes bakgrund i fackföreningsrörelsen kan göra det lättare för regeringen att trumfa igenom reformer av arbetsmarknaden. Sossarna gjorde sitt sämsta val på sjuttio år, men ser det inte som ett hinder för regeringsmedverkan. Sossarna har i alla fall meddelat att man vägrar regera tillsammans med Samlingspartiet.
Så just nu verkar mycket tala för en majoritetsregering med de tre största partierna Centern, Sannfinländarna och Samlingspartiet.
För att få en gemensam utrikespolitisk linje måste den här trion kompromissa en hel del, och det är självklart att Sannfinländarna inte kan driva sin anti-EU-linje om de vill vara med.
Sannfinländarna jämförs med Sverigedemokraterna på grund av sin främlingsfientliga retorik, och det finns en befogad oro att partiets medverkan kan leda till skärpta villkor för invandringen. Men de upplevs också som partiet som värnar om de utsatta i samhället, och har därmed lyckats ta väljare från Socialdemokraterna.
Partiets ordförande Timo Soini är ivrig att få komma med i regeringen. Även partiets motståndare hoppas att Sannfinländarna ska ta plats i regeringen för att tvingas ta ansvar och fatta tuffa beslut. Det kan mycket väl innebära att förtroendet för partiet minskar rejält i nästa val, och man tvingas återgå till en betydligt oansenligare plats i den finländska politiken.