Jag får inte så värst många mejl från politiker. Jag får desto fler från vanliga väljare. Marie är en. Hon skriver så här: "Nu har jag läst om sossarnas förslag att bli mönsterarbetsgivare i landstinget och kommunerna i Östergötland och jag har bestämt mig för att ge dom en sista chans i valet i höst. Om folk bara visste hur både kommunen och privata utnyttjar oss som jobbar visstid skulle det bli ett jäkla liv."
Marie arbetar inom barnomsogen. En av ungefär 300 vikarier som varje dag hoppar in med kort varsel. Marie skriver: "Tror inte att någon som inte arbetat så här kan föreställa sig hur det är att inte kunna planera sin tid."
Visstidseländet är inte bara utbrett. Det växer. 2013 knegade de visstidsanställda inom Linköpings kommun sammanlagt 1 132 000 timmar. Det motsvarar 569 heltidstjänster. Många visstidare har tjänat hos kommunen, eller i privat företag inom vård– & omsorgssektorn, i många år.
Detta vill – äntligen! – Socialdemokraterna i Östergötland ändra på. En arbetsgrupp ledd av Mats Johansson la i förra veckan fram ett manifest på 10 punkter där målet beskrivs så här: "Att länets kommuner och landstinget ska bli länets bästa arbetsgivare med stolta och friska medarbetare som rekommenderar sin arbetsgivare till andra."
Marie, vikarien, har läst. Hon fastnade särskilt för tre av punkterna: Att heltid ska vara norm. Att arbetet ska organiseras så att delade turer inte behövs. Att ingen visstidare ska vara visstidsanställd i mer än två år.
Socialdemokraterna i länet får draghjälp av Stefan Löfven och partiledningen i Stockholm. Med kollektivavtalet som vapen garanteras rätten till heltid. Samtidigt utsätts de privata vårdföretagen för hårdare krav i fråga om personalpolitik vid upphandlingar.
Uppriktigt sagt: Hur ska till exempel Linköpings kommun, eller landstinget, kunna hävda sig i konkurrensen om arbetskraften om de anställda på golvet fortsätter att behandlas som vilken slit– & slängvara som helst? Det är ingen tillfällighet att långtidssjukskrivningarna bland kategorin kvinnor 30–49 år ökar kraftigt. Men hör herrar Lindvall (M) och Gustavsson (M) den väckarklockan? Knappast. De styrande herrarna hade inte ens tid (eller lust) att närvara när fackförbundet Kommunal presenterade en rapport som beskriver fotfolkets reaktioner på den förda arbetsgivarpolitiken.
Linköpings kommun: 850 anställda inom vård och omsorg når pensionsdagen senast 2018. Det krävs verkligen en ny och framtidsinriktad personalpolitik för att möta de utmaningar som den växande kommunen står inför. Alliansen prioriterar privatiseringar.
Och landstinget: Kostnaderna för inhyrd personal fortsätter att öka kraftigt, trots alliansens tidigare löften om motsatsen.
Förslagspaketet från Socialdemokraterna i Östergötland ser utmaningarna och visar på en framkomlig väg. Jag hoppas att fler resonerar som Marie och "ger dom en sista chans i valet i höst".