Nyligen demonstrerade forskare över hela USA mot omfattande nedskärningar. Sedan Donald Trump tillträdde som president har en mängd institutioner fått se sina anslag minska kraftigt.
På ett par veckor har den nya administrationen initierat en kraftig neddragning av antalet jobb på vetenskapliga institutioner. Bland de drabbade märks federala myndigheter som fördelar forskningspengar och sköter väderövervakning. Och särskilt hårt slår neddragningarna mot forskning inom klimat och medicin.
Tillsammans med andra initiativ – som stängningen av den amerikanska biståndsmyndigheten USAID och beslutet att lämna Parisavtalet om klimatet – har den nya administrationen skapat en stor osäkerhet om framtiden för forskare och studenter.
På Duke – ett av de bästa universiteten i världen – har redan satsningar stoppats, antagningen av doktorander minskat och det utvärderas om forskningsprojekt kan fortsätta. På UCLA, ett annat av toppuniversiteten, demonstrerar forskare och studenter mot nedskärningarna och en hårdare federal styrning av vetenskapliga studier.
Det kan också bara vara början på neddragningarna vi ser, i alla fall när det kommer till forskning om klimat och miljö. Den nya administrationen verkar fast besluten att på olika sätt rulla tillbaka initiativ för att stoppa klimatförändringen, något som kan slå undan fötterna på i stort sett all forskning som utgår ifrån att det pågår klimatförändringar.
Trump-administrationen riktar alltså ett dubbelt slag mot många universitet. Det kan få förödande konsekvenser för bilden av USA som det bästa landet för forskning och unga talanger att söka sig till.
Nu verkar dock alltfler forskare och studenter, särskilt inom klimat och medicin, tänka en gång till. I såväl samtal som i tidningar berättas det om forskare som överväger att lämna USA för Europa, om möjligheten finns.
Här finns en chans för Linköpings universitet och andra svenska högskolor.
I USA sitter just nu ledande forskare och funderar på att lämna landet. Utvecklingen är såklart sorglig. Men läget blir inte bättre av att vi deppar ihop över vad som sker. Det är bättre att försöka göra något. Och det bästa vi kan göra lär vara att sträcka ut en hand till amerikanska forskare och talanger som vill lämna landet.