För åtvidabergare är det månne salt i såren att be om glädjeyttringar över IFK Norrköpings allsvenska guld från i lördags. Åtvidabergs FF åkte nämligen ur serien. När den värsta sorgen lagt sig bör man dock som östgöte se positivt på Snokas seger. Den ger glans åt och stärker hela Östergötland, inte bara som fotbollsregion utan även på andra sätt. Som bekant hänger idrott och politik ofta ihop. En guldkantad kommun är goda nyheter även för grannarna.
Först och främst är segern förstås Norrköpings. Kommunen är i behov av den gemenskap och glada stämning som guldet faktiskt innebär. På senare år har Peking tappat i lyskraft, är numera Sveriges nionde största kommun och har långt ifrån den goda ekonomi som exempelvis Linköping har. Nyligen aviserade den styrande fyrklövern S, FP, C och KD en skattehöjning på 50 öre.
Att kommunalrådet Lasse Stjernkvist (S) nu får konkurrens som stadens mest lysande stjärna av ynglingar som Emir Kujovic, Christoffer Nyman och Alhaji Kamara är ingen ledsen för – inte ens Stjerna själv, även om han egentligen är Sleipnerfan. ”Det skapar gemenskap och sammanhållning och ger ett samtalsämne som förenar”, kommenterade han IFK:s guld. Det kommer att ge mersmak, tror kommunalrådet: ”Det gör det lättare att nå framgång på andra områden och i förlängningen betyder det också mycket ekonomiskt när stadens idrottslag når framgångar”.
Förutom att fotbollslagets framgång stärker staden mentalt och pr-mässigt, är den en idrottslig seger som visar att inte bara storstädernas topplag kan leverera. Dessutom har Norrköpingssupportrarna visat att det går att lojalt stödja ett lag utan att vandalisera, bråka, hota och hata. De har istället sjungit och hejat sig igenom matcherna. 6 000 supportrar tog sig via tåg, bussar och bilar ner till Swedbank Arena. Malmös klack följde sina spelares exempel från planen (laget fick två man utvisade och uppvisade ett ovanligt tjurigt förlorarbeteende), och skanderade ”hata Norrköping” från läktarplats. Då svarade IFK-fansen med ”vi älskar Peking”.
Sådant värmer i hjärtat. Inne i Norrköping slöt sedan över 20 000 personer upp på Tyska torget för att gratulera laget. Kanske hade det varit bättre att flytta firandet till söndagen, då mottagandet kunnat bli mer av en familjefest (klockan hann bli ganska mycket innan spelarbussen kom hem). Men det är lätt att vara efterklok.
Under guldmatchen tändes några bengaliska eldar och en person är misstänkt för brott för att ha kastat en brinnande bengal. För det tilltaget lär IFK Norrköping få böter. Det är onödigt, men ändå i sammanhanget relativt harmlöst. Under den här säsongen har vi kunnat bevittna betydligt grövre brott såsom våldsamma upplopp, personskador och rasistiska slagord skrikas från läktaren. Människor skräms av den så kallade supporterkulturen till vilken hot och våld numera av många anses höra till. Det är så långt ifrån sportslighet man kan komma, ändå protesteras och görs förvånansvärt lite av de stora föreningarna. Det är skamligt.
IFK Norrköping är nu en guldkalv värd att hylla och lyfta som gott exempel. Må den oväntade succén sprida inspiration över hela regionen, till föreningar, företag och andra. Genom samarbete, ödmjukhet och individuella prestationer kan man komma långt.