Kristdemokraterna gick nyligen ut med en rad förslag Àmnade att bryta Sveriges lÄngtidsarbetslöshet. Bland annat vill de ersÀtta dagens kommunala försörjningsstöd med en statlig dagpenning. Detta förslag bör skrotas.
I en debattartikel i SvD (23/5) framför partiledaren Ebba Busch och den ekonomisk-politiske talespersonen Jakob Forssmed sina nya förslag för att komma till bukt med arbetslösheten. Ăven om mycket av politiken Ă€r sund sĂ„ bör man frĂ„ga sig: Vill vi verkligen bygga ut Myndighetssverige ytterligare?
Partiet vill ta ifrÄn kommunerna ansvaret att försörja arbetsföra bidragstagare, och i stÀllet införa en statlig dagpenning. De som uppfyller de kriterier som krÀvs för att skrivas in hos Arbetsförmedlingen kommer överföras till statens ansvar, och Arbetsförmedlingen ska sedan pröva personernas arbetsförmÄga och behov av ÄtgÀrder.
Det verkar vara nÄgot av ett mode att vilja centralisera just nu. Men det Àr inte en naturlag att en frÄga sköts bÀst ifrÄn centralort. Ofta kan det vara motsatsen. Den lokala och nÀra kompetensen kan ofta göra stor skillnad.
En annan fundering Àr vad som hÀnder nÀr bidragspolitiken lÀttare kan anvÀndas av politiska krafter. Vi ser redan nu en aggressiv bidragslinje frÄn regeringen. Om detta förslag genomförs finns det anledning att tro att det kommer vÀndas emot KD:s mening med förslaget, och snarare leda till mindre kravpolitik. Vi ser detta redan nu i flera kommuner, och det vore olyckligt att överföra det problemet till hela landet.
MÄ sÄ vara att flera kommuner sÀkerligen kommer bli glada av att deras försörjningsbörda lÀttas genom en sÄdan reform. Det skulle underlÀtta för deras anstrÀngda ekonomier, vilket ocksÄ lÀr bli Ànnu mer pÄtagligt nu med bÄde inflation och rÀntehöjningar. Men deras glÀdje Àr sekundÀr i sammanhanget. Det viktigaste Àr att vi kommer till bukt med lÄngtidsarbetslösheten. Och dÄ bör vi arbeta genom de lokala krafterna, eftersom vi vet att detta redan fungerar om den politiska viljan finns.
KD har Àven andra förslag, bland annat att koppla ersÀttningen till individen, vilket gör det mer lönsamt att ta ett jobb. De vill kunna stÀlla höga och definitiva aktivitetskrav dÀr avsteg frÄn dessa kan innebÀra indraget stöd. Sedan vill de till sist utreda ett bidragstak. Alla dessa Àr bra förslag. KD bör fortsÀtta att driva dem, utan att fingra i kommunernas bidragsadministration. Risken Àr att det bara förvÀrrar problemet.
Alex VÄrstrand Àr ledarskribent vid Svenska nyhetsbyrÄn.