Av Östergötlands tio största arbetsgivare är bara två privata. Det är Saab i Linköping och Siemens i Finspång. Resten är offentliga aktörer. Det visar en sammanställning av inbetalade arbetsgivaravgifter gjord av kreditupplysningsbolaget Syna.
Största arbetsgivare i länet är Region Östergötland. I december 2023 hade regionen, mätt i heltidsmått, 14 630 anställda.
Bryter vi ner siffrorna på kommunnivå är trenden ännu tydligare – det offentliga är den enskilt största arbetsgivaren.
Kommunen anställer enskilt flest i Linköping, Motala, Åtvidaberg, Boxholm, Kinda, Ydre, Vadstena och Ödeshög. I länet är det bara Mjölby och Finspång som har en privat arbetsgivare som är större än kommunen. Det här visar Ekonomifaktas sammanställning.
På pappret ser det oroande ut. Om den skattefinansierade sektorn står för en stor andel av jobben riskerar landet att dras in i en ond cirkel, där sysselsatta i privat sektor tvingas betala alltmer i skatt för att hålla igång offentliga verksamhet.
Vid en närmare nationell granskning ser det dock bättre ut. I landet jobbar drygt 70 procent i privat sektor. Och nästan all sysselsättningsökning i riket sedan 1994 har tillkommit hos privata arbetsgivare. Dessutom – den stora och viktiga delen av alla jobb som finns i småföretag syns inte av förklarliga skäl på listan över största arbetsgivare.
För östgötsk del finns samtidigt en del oroande signaler. Vi är det län med lägst nyföretagandet i Sverige. Och andelen av befolkningen i arbetsför ålder som är företagare är den tredje lägsta i landet.
Det framstår också som besvärande att det i flera kommuner är så stor skillnad mellan antal anställda i kommunen och den största privata arbetsgivaren på orten, enligt siffror från Ekonomifakta. Det här tyder på en lokal obalans mellan offentlig och privat sektor.
I Åtvidaberg sysselsätter kommunen 858 personer. Scanfil har 225 anställda.
I Kinda har kommunen 805 anställda. Sofidel sysselsätter 175.
Och i Motala räknas de anställda på kommunen till 3 654. Den största privata arbetsgivaren, Poppelstaden omsorgsförvaltning, räknar 225 anställda.
Så även om det på nationell nivå hålls en relativ sund balans mellan andel sysselsatta i offentlig och privat sektor framstår det finnas besvärande obalanser lokalt.
Östergötland behöver fler företag, stora som små. Och i synnerhet behöver kommuner som Åtvidaberg, Kinda och Motala det.
För det är slutligen de privata verksamheterna som får allting att gå runt. Det är från företagare och sysselsatta i privat sektor som skattepengarna kommer som finansierar de offentliga verksamheterna.