I Fastighetsägarnas undersökning av Sveriges tio största kommuners nöjesutbud får Linköping lägst ”kul-index”, slaget av bland annat Norrköping. På listan över samtliga svenska kommuner hamnar Linköping på blygsamma plats 155. Undersökningen har tittat på antalet restauranger, nöjesföretag samt serveringstillstånd per 10 000 invånare (Corren 11/3).
Stockholm toppar bland storstäderna och hamnar på en sammanlagd plats 3, men listan visar att storlek inte har mycket med resultatet att göra. Stockholm är den enda av de större städerna som hamnar på topp 10. I Östergötland är exempelvis Vadstena bäst, på plats 23. Toppar listan gör Åre kommun – och det är ingen slump, enligt kommunens näringslivschef, Jan Andersson. ”För 15 år sedan valde vi att satsa strategiskt på att utveckla Åre till en destination året runt. Och det har gett önskat resultat”, säger han efter att ha mottagit priset som ”Sveriges roligaste kommun”.
Det kan låta som en bagatell. Är det inte viktigare för en kommun att ha bra skolor, generös barn- och äldreomsorg och levande arbetsmarknad? Jo, men det är också viktigt att se helheten. Linköping är en växande kommun som vill bli större. Här finns flera stora arbetsgivare som gärna ser att universitetets studenter stannar kvar i kommunen efter examen. Då är tillgången till attraktiva bostäder viktig – men också nöjesutbudet, med exempelvis ett brett utbud av bra restauranger.
Därtill växer turismen i betydelse. När tågen stannar i Linköping vill förstås hotell- och restaurangägarna att människor kliver av och stannar en natt eller två innan de susar vidare genom landet. Linköping ska inte bara vara en transportsträcka.
Vad kan kommunen göra åt den dåliga rankingen? Knappast ge sig in i krogbranschen. Nej, men däremot se till att förutsättningarna för ett rikt nöjesliv är så bra som möjligt. Jan Andersson förklarar att i Åre skapades ett ”klimat” med en ”samsyn mellan näringsliv, kommun och fastighetsägare”. När kommunen visar intresse för att driva på utvecklingen, attraherar det investerare och entreprenörer. Det handlar om att underlätta för nyföretagande och innovation inom nöjeslivet. Förutsättningarna och viljan borde finnas i Sveriges femte största kommun, kan man tycka. Den nesliga sistaplatsen bland de större städerna borde svida i skinnet och oroa lite inför framtiden. Vill kommunen fortsätta att attrahera fler invånare måste även nöjesutbudet börja ses som en viktig komponent i framtidens Linköping.
Den positive intar inställningen att det åtminstone bara kan bli bättre.