Varför så saktfärdiga, moderater?

Det tycks krävas allvarliga kriser för att något ska hända.

Att det i kristider kan uppstå problem kopplat till skattepliktiga förmåner är inte nytt under solen, Ulf Kristersson.

Att det i kristider kan uppstå problem kopplat till skattepliktiga förmåner är inte nytt under solen, Ulf Kristersson.

Foto: Ali Lorestani/TT

Ledare2020-04-19 15:29
Detta är en ledare. Correns ledarsida är borgerlig. Tidningen står fri och obunden från alla partier.

Moderaterna är på tårna som opposition. Partiet har lyckats driva regeringen framför sig i flera frågor. Men Moderaterna har inte bara presenterat klassisk M-politik, om ekonomi och företagens villkor. Det har även lagts förslag av närmast praktisk karaktär för offentlig sektor. 

Som att sätta upp tillfälliga baracker nära äldreboenden för att separera smittade från de som inte har blivit det. Att införa masstester. Eller att vårdpersonal som får gratis parkering under krisen ska slippa förmånsbeskattning.

En orsak till Moderaternas initiativförmåga lär vara den allt starkare kopplingen till den kommunala och regionala sektorn. Efter valet lyckades visserligen Socialdemokraterna ta regeringsmakten. 

Men M blev den dominerande kraften i många kommuner och regioner. När partiledaren Ulf Kristersson räknade efter var M med och styrde i 162 kommuner. Fler än någonsin tidigare. Och ordföranden för Sveriges kommuner och regioner är moderaten Anders Knape från Karlstad.

Moderaterna har på det här sättet börjat ändra perspektiv, från ett centralt riktat maktparti till ett där kommunhuset oftare är utgångspunkten. Samtidigt finns det en viss saktfärdighet över några av M:s förslag. Ta det om gratis parkering för vårdanställda utan förmånsbeskattning. Det är i sak helt riktigt. 

Anställda inom svensk sjukvård kunde knappast förvänta sig att ställas inför ett scenario likt det vi ser nu när det sökte sig dit. Att inte behöva betala för att ställa bilen på tomma offentligägda parkeringar blir i det perspektivet närmast en fråga om hyfs.

Däremot har problemet varit känt länge. För några år sedan valde Region Östergötland under stora protester att avgiftsbelägga personalparkeringarna av bland annat skattetekniska skäl. Valet stod mellan förmånsbeskattning och avgifter för anställda.

Att det i kristider kan uppstå problem kopplat till skattepliktiga förmåner är inte heller det nytt under solen. Det uppdagades under skogsbränderna. Vissa i räddningspersonalen fick när allt var över reda på att kost och logi under långväga insatser skulle förmånsbeskattas.

Politiken har således haft goda möjligheter att tidigare ändra systemet med förmånsbeskattning under kriser i allmänhet och vårdanställdas parkeringsplatser i synnerhet. Men tyvärr verkar det krävas allvarliga kriser för att något ska hända.

När det var poliskris för några år sedan sprang partierna benen av sig för att satsa på polisanställda. Nu är det vårdanställdas tur. Vad föremålet för nästa satsning lär avgöras av nästa kris.