Det var inte många gånger under regeringens och Vänsterpartiets pressträff som kvaliteten nämndes. Orden för dagen var i stället pengar och vinster - från vänsterhåll per definition av ondska ursprunget som ska försvinna ur välfärdssektorn. Inte konstigt att Ulla Andersson, ekonomiskpolitisk talesperson, kallade dagen fin. Stefan Löfven och Socialdemokraterna har lagt sig platt för det lilla partiet på vänsterkanten som ansågs vara för extremt för att ingå i den rödgröna regeringen. Men i den här frågan, där V i allra högsta grad visar prov på sin oresonlighet om privata alternativ och valfrihet, släpps företrädarna inte bara in. De får diktera hela showen.
För Vänstern är det enkelt då partiet i grunden misstror valfrihet och företagsamhet. För Miljöpartiet är saken en annan. Gustav Fridolin sade det själv under gårdagens pressträff, MP har stått för alternativa driftsformer och idéer, inte minst på skolområdet. Men nu har jakten på vinstjägarna fått högprioritet. S har svävat någonstans mitt emellan, varför det kanske är bekvämt för Löfven att nu kapitulera inför Jonas Sjöstedts krav. För V är saken ideologisk, för S och MP populistisk. Löfven tog upp det skräckinjagande exemplet med privat drivna Hälsans förskola som gav barnen vatten och knäckebröd att äta samtidigt som den gjorde mångmiljonvinst. Ska det vara så? Självklart inte, skulle även den mest drivna riskkapitalisten svara. Men står regeringen och lovar att något liknande aldrig skulle kunna inträffa på en kommunal förskola?
Regeringens och Vänsterpartiets överenskommelse kommer att finnas med i budgetpropositionen och ska utmynna i en utredning som ska vara klar i mars 2016. Utgångspunkterna är att privata aktörer ska få verka inom välfärdssektorn, förutsatt att ”syftet med verksamheten är att tillhandahålla utbildning, vård eller omsorg av god kvalitet, inte att dela ut vinst till ägarna eller på annat sätt föra ut överskott till ägarna”. Vidare ska välfärdsbolag kunna ”påvisa att de inte drivs i vinstintresse” och därtill ska de tillståndsprövas. Problemet är att tar man bort vinstmöjligheterna diskvalificerar man aktörer som är kapitalberoende, det vill säga de privata alternativen. De offentliga, däremot, kommer att finnas kvar och få drivas hur illa som helst. Enda påföljden för dessa ifall de missköter sig blir förmodligen mer skattepengar. Incitamentet nu givet av regeringen och Vänstern är att göra av med varenda budgeterad krona! Vinstsyftet skapar drivkraft att hålla nere kvaliteten, skriver S, MP och V. Egentligen är det precis tvärtom.
Det var länge sedan en fråga så tydligt uppdelade Sverige i höger och vänster. Löfven har i och med Vänsterns diktering av vinsterna helt uteslutit stöd från något borgerligt parti. Däremot har han kanske vunnit Sverigedemokraternas, eftersom partiets inställning till vinster i välfärden väl överensstämmer med den rödgröna treklöverns. Däri ligger också nu Löfvens enda hopp om att få igenom sin budget och göra verklighet av vinstödeläggelsen.