Riksdagen kommer hålla statsministeromröstning på onsdag klockan nio. Omröstningen hålls trots att Andersson ännu inte är säker på att inte få riksdagens majoritet emot sig.
I förhandlingarna med Vänsterpartiet – som förts i god anda – återstår enligt Andersson bara ”detaljer”. Dessa detaljer visade sig på vänsterledaren Nooshi Dadgostars pressträff vara pensionerna. Vänsterpartiet vill höja garantipensionen och på sikt pensionerna mer generellt. Det är en väl vald stridsfråga. För en gångs skull tar Vänstern strid för en fråga där man har många väljare i ryggen. Socialdemokraterna är låsta till det som pensionsgruppen – där V inte får delta – har kommit överens om. En kompromiss skulle kunna vara en höjning av till exempel bostadsbidraget.
Utöver pensionerna har det också funnits en annan mindre konkret fråga som V drivit. Vänstern vill att Socialdemokraterna ”visar respekt för underlaget”. Exakt vad det innebär är oklart. Men det har spekulerats om att Dadgostar har velat se ett skriftligt avtal, ungefär som det som ingicks mellan januaripartierna. Om ett sådant mer officiellt samarbete inleds vore det ett nederlag för Centerpartiet som ju krävt att V inte skulle få ha direkt inflytande på Magdalena Anderssons regering.
Ett mer konkret samarbete med S skulle göra Dadgostar historisk. Traditionen i Sverige är ju att Socialdemokraterna alltid kan räkna med Vänsterpartiets stöd, samtidigt som de fortsätter att behandla V som paria. För Vänsterpartiet är det ett långsiktigt mål att komma ur det låsta läget. Men frågan är om man någonsin kommer ur det så länge man alltid ställer sig till vänster om S.
Att Magdalena Andersson kommit så långt att hon vågar en omröstning visar beslutsamhet. Och nog förstår man att hon inte vill att förhandlingarna ska dra ut på tiden. Socialdemokraterna har att hantera Vänsterpartiet på ena sidan och Centerpartiet på den andra. Det påminner om hur politikens skiljelinjer har förändrats. Enligt den gamla ekonomiska vänster-högerskalan skulle C och V varit ytterlighetspartier. Intressant är också att det varit en trepartsförhandling med fyra partier. Miljöpartiet ingår i regeringen men verkar ha hållit en låg profil under förhandlingarna.
Chanserna att Magdalena Andersson accepteras av riksdagen torde vara goda. Det är svårt att se att varken Vänsterpartiet eller Centern egentligen vill se någon annan än henne på posten. Det faktum att Magdalena Andersson kan bli Sveriges första kvinnliga statsminister är knappast oväsentligt i sammanhanget. Och ju närmare omröstningen vi kommer desto mer spelar S det kortet. Den som röstar mot Magdalena Andersson kommer få höra det under lång tid.