Det blev ett jämnt lopp rätt in i slutspurten. Sent på söndagskvällen har många röster ännu inte räknats, men ett preliminärt resultat har utkristalliserats.
Det är lätt att utpeka Sverigedemokraterna som de stora vinnarna. Partiet ser ut att ha gått om Moderaterna och därmed fått äran att kalla sig Sveriges näst största parti. Det är en enorm självförtroendeboost.
Men SD:s framgång kan ha sabbat deras chans att på allvar prova på att vara ett regeringsunderlag. Framgången skedde nämligen på M:s bekostnad, framför allt då M förlorat väljare till SD. Och Ulf Kristersson är högersidans enda statsministerkandidat.
Andra faktorer som kan ha spelat in i storleksskiftet är stödrösterna till Liberalerna från M-sidan. Dessutom har M:s stundtals riktigt heta flört med SD onekligen skrämt bort mittenväljare från högerblocket. Om det kostat dem regeringsmakten återstår att se.
En annan vinnare är Miljöpartiet. De gröna har legat oroväckande länge under riksdagsspärren denna mandatperiod, så det var lätt att förstå det öronbedövande jublet när siffrorna från SVT:s vallokalsundersökning presenterades. Och Magdalena Andersson har också all anledning att jubla. Utan Mp:s stöd, ingen rödgrön regering.
Ännu räknas rösterna. Däribland utlandsrösterna – och de är många. 175 000 utlandssvenskar är upptagna i röstlängden – och de röstar oftast mer åt höger. I detta val har M satsat extra på dessa väljare, däribland har partiet skickat ut 160 000 personliga videohälsningar. Med tanke på att det är så pass jämnt mellan blocken är det inte osannolikt att dessa röster får resultatet att tippa över.
Det är viktigt att påpeka att det inte finns ett klart regeringsalternativ med egen majoritet. De underlag som finns är beroende av stödpartier och det kan bli riktigt hett i de kommande förhandlingarna. Magdalena Andersson bör inte ropa hej förrän hon kommit över den bäck som är att tillfredsställa både vänstern och centern.
Slutligen, när den största striden äntligen är över bör vi minnas detta:
För en del har valet varit ett spännande inslag i vardagen, men inte mer än så. För andra har det varit ett ödesval, ett val där framtidens förutsättningar för demokratin och friheten stått på spel. En del passade på att förtidsrösta på väg till förskolehämtningen eller mataffären. Andra klädde upp sig på valdagen med en högtidskänsla i kroppen.
Men oavsett hur vi röstade under söndagen och oavsett vad vi känner när det slutgiltiga resultatet rullar in kan vi enas kring att det är en ynnest att få rösta överhuvudtaget. Förra året firade den svenska demokratin hundra år.
I en tid där attackerna mot demokratins grundläggande värden ökar är det viktigt att begrunda vilket privilegium det är att få delta i ett rättvist val.