Väljarnas fokus speglar misslyckanden

Brottsligheten ligger nu i topp över väljarnas viktigaste frågor.

Ledare2022-07-28 05:00
Detta är en ledare. Correns ledarsida är borgerlig. Tidningen står fri och obunden från alla partier.

Bland annat i mätningen från SOM-institutet vid Göteborgs universitet, vilken har fördelen att ha många respondenter och längre historik än andra undersökningar. Den genomfördes förvisso innan årsskiftet, men huvuddragen har därefter bekräftats av mindre och senare mätningar. 

Forskarna bakom undersökningen pekar i en ny artikel på att just denna förändring är unik. Lag och ordning har aldrig legat överst sedan mätningarna startade 1979. Men ligger nu högst. Och gör det dessutom i de flesta demografiska grupper. Inför tidigare valrörelser har frågan skvalpat omkring mellan 1 och 8 procent. Idag tycker 41 procent att det är det viktigaste problemet i Sverige. 

En vanlig kommentar är att högern lyckats etablera sin bild av verkligheten. Eller att media köpt denna bild och reproducerar den. 

Men förändringen visar vad väljarna faktiskt är mest missnöjda med. Och den mest rimliga förklaringen till det, eftersom väljarnas värderingar inte låter sig ändras på kort sikt, är att verkligheten ändrats på ett sätt som väljarna inte uppskattar. Brottsligheten som fråga för väljarna har skjutit i höjden i takt med att brottsligheten som sådan utvecklats i fel riktning. 

Detta i likhet med plats nummer tre på listan - som rör migration och integration. Ingen av dessa områden är traditionellt viktiga frågor för svenskarna, som istället värderat vård, omsorg, skola och sysselsättning. 

Att dessa frågor ligger historiskt högt kan i en första blick se ut att gynna borgerligheten. Men debatten kring vilka åtgärder som krävs kan ända sluta oavgjort mellan blocken, vilket även Henrik Ekengren Oscarsson, en av forskarna bakom undersökningen, poängterar i en kommentar till DN (26/7). 

Det finns dock en faktor till. Nämligen att den ena sidan regerat under de senaste åtta åren. Att dessa områden kommer i topp är en direkt spegling av att regeringen misslyckats med att hantera dem. 

Särskilt eftersom oppositionen drivit en påfallande senfärdig regeringen framför sig. Vilken följt ett välbekant mönster av att först svartmåla oppositionen för verklighetsbeskrivningen, därefter hävdat att deras förslag är omöjliga eller farliga, för att sedan anamma dem själva. 

Vilken sida som har den bästa politiken för att lösa problemen torde för många väljare uppfattas som mindre viktigt än det faktum att sittande regering misslyckats med att lösa dem och att ta dem på allvar. Det kan göra verklig skillnad i valet.