Opinionstrenden inför valåret är tydlig. Socialdemokraterna håller sig kvar som största parti men med stadigt minskande marginal till tjugoprocentsgränsen. Mellan Moderaterna och Sverigedemokraterna är det dött lopp om andraplatsen; i en mätning är Moderaterna störst, i nästa Sverigedemokraterna, och så håller dansen på. Vänsterpartiet och Centerpartiet är störst av de små partierna och verkar ha relativt lojala väljare som håller kvar dem på en trygg nivå runt tio procent. Och på fyraprocentsspärren balanserar Kristdemokraterna, Liberalerna och Miljöpartiet.
Det är dessa tre sistnämnda partier man ska hålla ögonen på, för de kommer att avgöra vilken regering Sverige får efter nästa val. Idag är politiken uppdelad i två block. Mitten-vänster-blocket runt Socialdemokraterna med Vänsterpartiet, Miljöpartiet och Centerpartiet och mitten-höger-blocket runt Moderaterna med Sverigedemokraterna, Kristdemokraterna och Liberalerna.
Nästa statsminister kommer att vara socialdemokrat eller moderat, det är säkert. Annie Lööfs (C) drömmar om att bli statsminister är just det, drömmar. Men vilket av partierna som får äran hänger på om deras respektive stödpartier lyckas hålla sig kvar i riksdagen eller inte. För att lyckas få mandat i riksdagen behöver ett parti få mer än fyra procent av rösterna. Miljöpartiet, Kristdemokraterna och Liberalerna hänger alla löst i opinionen i det avseendet. Åker de ut kommer mandatfördelningen och hela det politiska landskapet att förändras.
Socialdemokraterna verkar skrämda av sina dalande opinionssiffror och fläskar på för fullt med kostnadsdrivande budgetförslag inför valårsbudgeten. Finansminister Magdalena Andersson (S) presenterade till och med en socialdemokratisk variant av skattesänkningar för låg- och medelinkomsttagare, vilket väl får tolkas som ett tecken på desperation från Sveriges främsta skattehöjarparti. Dagen efter presenterade socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi (S) pensions- och bostadstillägg för pensionärer. Socialdemokraterna försöker locka väljare.
Problemet är att de kommer från deras stödpartier. I senaste Novusundersökningen (SVT 2/9) ökade de på bekostnad av Vänsterpartiet, till exempel. För regeringsbildningen blir det ett nollsummespel. Både Socialdemokraterna och Moderaterna behöver ha en strategi för att locka väljare från varandra, men framför allt till Miljöpartiet respektive Kristdemokraterna och Liberalerna. Det är deras resultat som kommer att avgöra valet 2022.