Vaccinskepticism är framtidens pandemi

Yngre personer är mer tveksamma till vaccin än äldre. Det riskerar att leda till fler pandemier i framtiden.

Livräddare.

Livräddare.

Foto: Claudio Bresciani / TT

Ledare2021-06-28 05:50
Detta är en ledare. Correns ledarsida är borgerlig. Tidningen står fri och obunden från alla partier.

Allt fler har börjat ifrågasätta vacciners säkerhet och effektivitet. En ny undersökning genomförd av EU-kommissionen visar att det framför allt är yngre personer som är problemet. 

I maj frågade Eurobarometern 26 000 EU-medborgare från samtliga medlemsländer om deras attityder till covid19-vaccinet. Var femte person i åldersgruppen 25-39 funderar på att skippa vaccinet, att jämföra med var tionde person över 55. På frågan om fördelarna med att vaccinera sig överväger nackdelarna svarade knappt en tredjedel i åldrarna 15-39 att de håller med, jämfört med hälften av personer över 55. Fler än var tionde person i åldrarna 15-39 tror inte att vaccin är effektivt. För 55+ är motsvarande siffra var tjugonde person.

Det här är anmärkningsvärda och oroväckande siffror. Om trenden bland yngre går mot vaccinskepticism finns en stor risk att vi i framtiden kommer att se fler epidemier och pandemier. Vaccinering är framför allt en populationsåtgärd. Ju fler som är vaccinerade i ett samhälle, desto mindre risk för spridning av smittsamma sjukdomar. Att vaccinera sig är en solidarisk handling. 

Tyvärr verkar det vara si och så med solidariteten hos Europas yngre befolkning. Varannan person i åldrarna 25-39 håller inte med om att det är en medborgerlig plikt att vaccinera sig, jämfört med var fjärde 55+. Vidare anser endast hälften av personer 15-39 att det är viktigt att vaccinera sig för att få slut på pandemin, jämfört med tre fjärdedelar av 55+. 

För Sveriges del är siffrorna inte nedbrutna efter ålderskategori, utan representerar ett tvärsnitt av befolkningen. Sex procent av svenskarna vill inte vaccinera sig. Det är en viss förbättring jämfört med en liknande undersökning i december förra året, då hela tio procent svarade att de inte ville vaccinera sig. I Sverige anser 57 procent att vaccinets fördelar överväger nackdelarna och 64 procent att vacciner är effektiva. Högst bland alla medlemsländer, men ändå beklämmande låga siffror.

Vaccinskepticism är livsfarligt, men det är också samhällsfarligt. Europeiska och svenska myndigheter behöver ta det på allvar. Även media och fristående organisationer spelar en viktig roll. Enligt Eurobarometern har yngre personer något mer tilltro till media och webbsidor som källor till vaccinrelaterad information, och något lägre tilltro till hälsomyndigheter och vårdpersonal, jämfört med äldre. Det krävs en motoffensiv på bred front för att bekämpa vaccinskepticismen innan den hunnit sprida sig mer.