Utan kärnkraft kan Sverige inte rädda klimatet

Bristen på kärnkraftverk tvingar Sverige att använda smutsig el från gas, olja och kol.

Kärnkraftverken är inte så vackra att se på men nödvändiga för Sveriges elförsörjning.

Kärnkraftverken är inte så vackra att se på men nödvändiga för Sveriges elförsörjning.

Foto: Jonas Lindstedt/TT

Ledare2021-07-27 05:50
Detta är en ledare. Correns ledarsida är borgerlig. Tidningen står fri och obunden från alla partier.

Än en gång har bristen på kärnkraftsreaktorer lett till att Svenska kraftnät måste köpa in reservkraft från fossileldade kraftverk – mitt i sommaren. Nu varnar branschföreträdare för att små marginaler och bristfällig framförhållning gör hela elmarknaden instabil.

Bristen på elektricitet beror på att de båda kvarvarande reaktorerna vid Ringhals kärnkraftverk är under revision över sommaren och därför tillfälligt måste stängas ned. Enligt plan skulle detta ske med en reaktor i taget. Men på grund av ett fel i underhållsarbetet för Ringhals 3 måste denna förbli nedstängd även efter att Ringhals 4 tas ur bruk den 26 juli.

Under en månad kommer därför kärnkraftverket inte kunna producera någon elektricitet alls. För att kunna möta efterfrågan blev Svenska kraftnät, som ansvarar för säkerheten i elsystemet, tvunget att i sista stund köpa in reservkraft från Rya kraftvärmeverk i Göteborg.

Detta är inte första gången som Sveriges i princip fossilfria elproduktion behövt kompletteras med fossileldad energi. Senast förra sommaren var oljekraftverket i Karlshamn tvunget att sättas i drift. 

Att det denna gång gäller ett sedan länge planerat driftuppehåll för Ringhals som orsakar panikåtgärder visar hur ansträngt den svenska elsystemet är. I våras ansåg Svenska kraftnät att någon upphandling av reservkraft under revisionen inte skulle vara nödvändig. Hur god är förmågan att hantera en verklig kris i elproduktionen?

Att läget är så pass känsligt beror på att den planerbara energiproduktionen i Sydsverige har decimerats. Eftersom regeringen med Miljöpartiet i spetsen aktivt har hämmat och fortsätter att hämma kärnkraft. Om exempelvis Ringhals 1 och 2 fortfarande hade varit i drift skulle de inte varit något problem med revisioner för de andra reaktorerna. Då skulle tillräckligt svängrum för att hantera tillfälliga kriser finnas i basproduktionen.

Den nya osäkerheten på elmarknaden börjar nu även oroa energiproducenterna. Carl Berglöf, expert på branschorganisationen Energiföretagen, berättar för Tidningen Näringslivet att många försökte få Svenska kraftnät att förbereda reservavtal i förebyggande syfte, men inte hörsammades. 

Sådan bristande framförhållning skadar förutsägbarheten på elmarknaden, vilket i längden kan leda till färre investeringar. Det vore knappast optimalt med tanke på att Sverige i framtiden kommer vara i stort behov av mer energi. Såväl den planerade elektrifieringen av fordonsflottan som satsningar på gröna industrier kommer kräva mångdubbelt mer elenergi än vad som finns i dag.