Uselt att Sverige säger ja till Chat control

Det nya förslaget är inte bra, bara för att EU-kommissionär Ylva Johanssons ursprungsförslag var värre.


Massövervakningsförslaget Chat Control 2.0 har kritiserats. Men nu säger svenska partier, utom SD och C, ja.

Massövervakningsförslaget Chat Control 2.0 har kritiserats. Men nu säger svenska partier, utom SD och C, ja.

Foto: Henrik Montgomery/TT

Ledare2024-06-24 05:00
Detta är en ledare. Correns ledarsida är borgerlig. Tidningen står fri och obunden från alla partier.

Alldeles nyss, i EU-valrörelsen, kritiserade Moderaternas toppkandidat Tomas Tobé Chat control. Men nu säger regeringen, som alltså leds av Tobés parti, ja till Chat control 2. Det bekräftade EU-nämndes ordförande Jessica Rosencrantz (M) för journalisten Emanuel Karlsten på tisdagen. Rosencrantz nämner i sitt svar att det förslag som nu ligger på bordet är "mycket bättre balanserat" än EU-kommissionens ursprungliga förslag. Men att något inte är riktigt lika dåligt, betyder inte att det är bra. 

Ursprungsförslaget, från den svenska EU-kommissionären Ylva Johansson, mötte av goda skäl starkt motstånd. Syftet, att sätta stopp för pedofiler på nätet, är förstås lovvärt. Men åtgärder som sätts in behöver vara träffsäkra. Ett omfattande övervakningssystem innebär även risker – för den personliga integriteten och för att det i fel händer kan användas i andra syften – som måste vägas in.

Redan i dag scannar till exempel Facebook och Google innehåll i chattar, mejl och dokument för att spåra eventuella pedofiler. Det sker frivilligt. Chat control innebär att alla företag som tillhandahåller kommunikationstjänster – inklusive krypterade tjänster som Signal och Whatsapp – ska tvingas scanna digital kommunikation.

Digitala experter har varnat för att förslaget inte ens skulle träffa rätt. Få pedofiler skulle begå brott på seriösa kanaler. Det går att använda sig av en VPN-tjänst för att surfa utanför EU-regionen eller vända sig till Darknet som är mindre reglerat (SR, 27/3). 

Så vad är det då för kompromissförslag som den svenska regeringen, plötsligt och efter lång tystnad, går med på? 

Belgien, för närvarande ordförandeland, har tagit fram ett förslag som innebär att våra meddelanden avlyssnas och avkrypteras innan de skickas, i stället för efter att de skickats. På så sätt sägs rätten till skyddad kommunikation skyddas. Folk ska även informeras om att de scannas, och det ska vara frivilligt att granskas. Men som journalisten Emanuel Karlsten påpekar innebär det i praktiken ingen skillnad: "Den som inte vill scannas hindras helt enkelt från att skicka bilder eller videos". Och samma typ av övervakning består.

I justitieutskottet var det på tisdagens sammanträde bara Sverigedemokraterna och Centerpartiet som motsatte sig förslaget. 

Pinsamt, för Tomas Tobé och alla andra politiker som i valrörelser engagerat sagt sig vara emot Chat control – för att nu se sina partier vända.